• 25/06/2012

Nanodeeltjes-reactor Placyl officieel ingewijd

Nieuwsoortige, Belgische reactor ‘Placyl’ moet de toepassingmogelijkheden van nanomaterialen uitbreiden.

Trefwoorden: #nanocyl, #nanodeeltjes, #nanotechnologie, #placyl

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De nieuwsoortige, Belgische reactor ‘Placyl’ moet de toepassingmogelijkheden van nanomaterialen uitbreiden. 14 juni is hij officieel voorgesteld aan het publiek.

Nanobuisjes, bijvoorbeeld, komen reeds nu steeds vaker voor in materialen, waar ze een bijdrage leveren aan de eigenschappen waaraan ze moeten voldoen; denken we maar aan licht gewicht, betere weerstand tegen mechanische belasting of vuur,… ze komen voor in materialen die worden gebruikt in lucht- en ruimtevaart, voertuigen, sport,…

De reactor ‘Placyl’ is ontwikkeld door fysici aan de Université de Namur, die daarvoor samenwerkten met de spin-off Nanocyl, en de Société Française du Vide.

De innovatie is het resultaat van vier jaar onderzoek, geleid onder de supervisie van prof. Stéphane Lucas (medewerker van LARN, het Laboratoire d’Analyse par Réactions Nucléaires, en directeur van Institut NARILIS).

LARN geniet internationale erkenning voor zijn expertise inzake de behandeling van oppervlaktes en plasmetechnologieën. Deze kwam goed van pas bij de ontwikkeling van Placyl.

De reactor maakt het mogelijk in één dag het oppervlak van een grote hoeveelheid nanopoeders te behandelen. Zo geeft hij hen nieuwe eigenschappen, zodat hun toepassingsgebeid ruimer wordt.


(KV)