• 26/06/2012

Aangepast licht voor heldere hoofden

Verlichtingsstudie in het Duitse Ulm onthult positieve effecten op de cognitieve prestaties van leerlingen.

Trefwoorden: #onderzoek, #Osram, #verlichting, #ZLN

Lees verder

Techniek

( Foto: Osram )

ENGINEERINGNET -- Van november 2011 tot februari 2012 onderzocht het ZNL (transfercentrum voor neurowetenschappen en leren) samen met lichtfabrikant Osram op twee scholen in Ulm of licht het prestatievermogen van leerlingen beïnvloedt.

De bedoeling was na te gaan of verlichting die daglicht nabootst, een positieve invloed heeft op de aandachtigheid en de cognitieve prestaties van leerlingen.

De resultaten waren positief over de hele lijn. Dankzij de biologisch geoptimaliseerde verlichting in de klaslokalen presteerden de leerlingen die deelnamen aan de studie, beter en sneller op gestandaardiseerde concentratietesten dan de controlegroep.

Ze begonnen hun veldstudie naar de effecten op de cognitieve prestaties in november 2011 op twee scholen in Ulm: de Ferdinand-von-Steinbeiss-school en de Robert-Bosch-school. In beide scholen werd één klaslokaal uitgerust met biologisch geoptimaliseerd licht.

Jongeren van 17 tot 20 jaar kregen les in zowel het nieuw verlichte klaslokaal als in klaslokalen met traditionele verlichting. In de loop van studie moesten de leerlingen meermaals verscheidene gestandaardiseerde prestatie- en aandachtstesten afleggen, waaronder de d2-aandachtstest van Brickenkamp (meer informatie over deze test vindt u onderaan).

Vervolgens werden de testresultaten die behaald werden in de verschillende lichtomstandigheden vergeleken: biologisch werkzaam licht versus traditionele verlichting.

De biologisch geoptimaliseerde verlichting wordt verkregen door een samenspel van blauwe en witte LED's. Op basis van een LED armatuur van dochteronderneming Siteco ontwikkelde men speciaal voor de studie een armatuur dat kunstmatig daglicht brengt in de klaslokalen.

"Dat licht van een bepaalde kleurtemperatuur en verlichtingssterkte een positieve invloed heeft op het prestatievermogen en het welbevinden van de mens, is al langer bekend. Toch waren we onder de indruk van onze vaststelling dat de leerlingen onder biologisch geoptimaliseerde verlichting tot een derde minder fouten maakten in de aandachtstest", aldus dr. Katrin Hille, onderzoeksleider bij ZNL en verantwoordelijk voor de betreffende lichtstudie.

Wat ook bijdraagt tot het positieve resultaat is dat het organisme door het biologisch geoptimaliseerde licht gestimuleerd wordt, zoals in de buitenlucht. Met andere woorden, het dagritme van de leerlingen schuift op en de jongeren zijn vroeger fit.

Dat maakt dergelijke verlichting geschikt om sociale jetlag, een vaak bij jongeren voorkomende ochtendmoeheid, tegen te gaan. Veel studiedeelnemers reageerden enthousiast op de nieuwe verlichting.

Een leerling beschrijft zijn ervaring als volgt: "Ik kan me nu echt beter concentreren, terwijl ik bij de normale verlichting in het klaslokaal moeite moest doen om wakker te blijven."


(GL)