• 27/06/2012

"Machinebouwers raken niet meer aan financiering"

Cecimo-voorzitter Martin Kapp: "Ernstige bedreigingen voor de Europese machinebouwers".

Trefwoorden: #CECIMO, #machinebouwer, #Martin Kapp

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Cecimo, de Europese vereniging van gereedschapsmachinefabrikanten, hield onlangs haar jaarvergadering in Gent.

Voorzitter Martin Kapp formuleerde daar de "ernstige bedreigingen voor de Europese machinebouwers: het ontbreken van een consistent industriebeleid en het voortduren van de Europese crisis."

De productie van de Europese machinebouwers steeg in 2011 met 26% t.o.v. 2010, maar met een productie van bijna 21 miljard euro is dat nog altijd 15% lager dan in het recordjaar 2008.

Voor 2012 verwacht de associatie een stabilisering. De export bereikte met 16,5 miljard euro in 2011 wel opnieuw bijna het niveau van 2008. De import en de 'schijnbare consumptie' (die het sentiment op de Europese markt weergeven) bleven echter sterk beneden het niveau van 2008.

Volgens Cecimo is er een dubbele oorzaak voor de zwakke Europese vraag. De maakindustrie trekt meer en meer uit Europa weg, en het ontbreekt Europa op dit moment aan een consistent industriebeleid om dit tegen te gaan.

Verder stellen de machinebouwers vast dat hun klanten niet meer aan financiering geraken ten gevolge van de eurocrisis. Dat remt in menig Europees land de investeringen af, ondanks het feit dat klanten wel degelijk behoefte hebben aan nieuwe machines.


(bron: Vraagenaanbod)