• 29/06/2012

Zeewolde krijgt tulp-eiland voor de kust

Het zand dat uit de aanleg van extra strandjes en uitdiepen van Wolderwijd komt, wordt voor de kust opgespoten in de vorm van een tulp.

Trefwoorden: #baggeren, #tulp, #zeewolde

Lees verder

Nieuws

( Foto: binnenlandsbestuur )

ENGINEERINGNET.NL -- Zeewolde zal een eiland creëren in de vorm van een tulp. Het maakt onderdeel uit van een programma om de Randmeren aantrekkelijker te maken voor de watersport.

Projectleider Jan Nieuwenhuis: “Het gebied heeft nu toch een beetje het imago dat de meeste watersporters er alleen zo snel mogelijk doorheen varen, onderweg naar Friesland of het IJsselmeer. In samenwerking met andere gemeenten en andere betrokken partijen zijn we bezig om het aantrekkelijker te maken.”

De maatregelen bestaan onder meer uit de aanleg van extra strandjes en het uitdiepen van het Wolderwijd, zodat boten daar over de hele breedte van 2,5 kilometer kunnen varen. Het zand dat hieruit komt, wordt voor de kust opgespoten tot een serie eilandjes in de vorm van een tulp.

De kop van de tulp wordt ongeveer een voetbalveld groot, inclusief een binnenhaventje. Nieuwenhuis spreekt van “een mooi vaardoel” voor de pleziervaart. Er komen horecagelegenheden, een zogenoemd Lanterstrand en andere recreatievoorzieningen. De bloem is via een brug van meer dan 200 meter lengte met het vasteland verbonden.

De steel van de tulp bestaat uit drie langgerekte eilandjes van rond de 20 meter breed. Daar zouden er geen aanlegmogelijkheden komen: natuur en vogels krijgen er vrij baan. “Het zijn meer dammen om luwte voor de kust te creëren, ondermeer voor de nieuwe stranden die daar worden aangelegd”.

De totale kosten van het project belopen 4 miljoen euro. Vanaf het water zal de bloem wel niet te herkennen zijn. Toch noemt de gemeente het een landmark voor Zeewolde. “Op de kaart levert het wél een herkenbaar en sterk beeld op”, aldus Nieuwenhuis. “Laat staan als je op Google Earth kijkt”.


(KV)