• 04/07/2012
  • |     BB

Ir Kim Kiekens is Ingenieur van het Jaar 2012

Eind juni is ir Kim Kiekens verkozen tot 'ingenieur van het jaar'. Met de award, gesponsored door Engineeringnet, wil XPE Engineering studenten 'warm' maken voor het ingenieursberoep.

Trefwoorden: #ingenieur, #ingenieur van het jaar, #kim kiekens, #marc boriau

Lees verder

personalia

( Foto: XPE Engineering )

ENGINEERINGNET.BE -- Kim Kiekens, afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde aan Groep T, is actief in onderzoek en dienstverlening voor de industrie op het vlak van metrologie. Zij combineert met glans wetenschappelijk onderzoek, lesgeven en de ontwikkeling van praktische toepassingen en stond mee aan de wieg van een CT-scanner voor industriële metrologie, maar haar interesse gaat ook verder.

Kim wil altijd het wetenschappelijke aan het praktische toetsen. Dat blijkt uit meetprojecten die zij uitvoert voor de industrie (bvb. voor de validatie en kwaliteitscontrole van industriële stukken), maar ook uit eindwerken waarin ze haar studenten ondersteunt (o.a. het ontwerpen en bouwen van een mestdrooginstallatie en het ontwerpen van een 3D printer).

Kim overtuigde de jury met haar technisch hoogstaande know-how, maar ook met haar gedrevenheid en sociale betrokkenheid. Ook door haar sociale betrokkenheid kon Kim jury en publiek charmeren. Zo ontwierp ze, samen met haar studenten en Wereldsolidariteit, een nieuw type rookoven in Bénin, waardoor de arbeidsomstandigheden spectaculair verbeterden.

Marc Boriau (XPE Engineering): “Dat Kim bovendien als vrouwelijke ingenieur de titel in de wacht sleept in de mannenwereld van ingenieurs, werkt hopelijk ook inspirerend voor jongeren die hun keuze voor de toekomst nog moeten maken”.


OP DE FOTO
Initiatiefnemer van de award Marc Boriau (Managing Director XPE Engineering) en Kim Kiekens (T-Groep)

HET DOCTORAAT van Kim Kiekens
Kim: "CT-scans kennen we reeds vanuit de medische wereld, waar de toestellen gebruikt worden om een model te maken van je hersenen of longen, zonder je lichaam te moeten openmaken.
Kim onderzoekt tijdens haar doctoraat de nauwkeurigheid van dimensionale metingen met Computer Tomografie voor industriële toepassingen.

Met krachtige machines en computers is het mogelijk om de techniek te gebruiken voor industriële werkstukken. Met nieuwe productietechnieken, die producten laagsgewijs opbouwen (3D printen) kunnen objecten met inwendige vormen worden gemaakt; CT is dan de enige manier om na productie de kwaliteit van de binnenkant van het stuk te controleren zonder het te vernielen.

Hoewel de techniek al decennia lang gebruikt wordt in de medische wereld en voor materiaalinspectie, zijn de toepassingen in de meettechniek nog erg recent. De nauwkeurigheid is op dit moment nog sterk afhankelijk van heel wat invloedsfactoren (materiaal, dimensies, instellingen van de machine …)

Het onderzoek van Kim gaat na wat de invloed is van een aantal van deze parameters op de nauwkeurigheid en onzekerheid van dimensionale metingen met computer tomografie. De grote vraag vanuit de industrie maakt dit onderzoek extra boeiend voor haar. Kim meet regelmatig stukken op, aangereikt door Vlaamse bedrijven. Zo behoudt ze de voeling met de vraag uit de industrie en valoriseert ze haar onderzoeksresultaten naar een breder publiek."

DRIE GENOMINEERDEN
Drie sterke genomineerden stelden hun innovatieve projecten voor aan een gespecialiseerde jury:
• Ing. Patrick Debeuf (De Lijn)- ingenieur op zoek naar verbeteringen en besparingen in de ventilatie en verwarming van hermelijntrams
• ir Stijn Ilsen (QinetiQ Space Belgium) - testingenieur in de ruimtevaartindustrie
• ir Ing. Kim Kiekens (Onderzoeksgroep Sustainable Engineering Groep T - KU Leuven) - CT voor industriële toepassingen

LINK
www.ingenieurvanhetjaar.be