• 04/07/2012
  • |     BB

België scoort ondermaats op Insead-innovatieranglijst 2012

Insead en WIPO maken ranglijst van meest innovatieve landen bekend: België van 24ste naar 20ste en Nederland van 9de naar 6de plaats.

Trefwoorden: #Global Innovation Index, #innovatie, #Innovation Efficiency Index, #insead, #WIPO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Insead )

ENGINEERINGNET -- Alle inspanningen van de overheid ten spijt, scoort België verre van goed op de Global Innovation Index van Insead, de Franse tegenhanger van Harvard.

De index is een rangschikking van 141 landen naargelang hun innovatiegraad, die onder meer de steun geniet van WIPO - de World Intellectual Property Organization.

Het is wel zo dat de ranglijst het begrip 'innovatie' zeer breed definieert: het gaat niet enkel om onderzoek en ontwikkeling, in totaal worden een 80-tal indicatoren in de berekening meegenomen.

Enkele voorbeelden daarvan zijn IT-investeringen, patenaanvragen, wetenschappelijke studierichtingen, belastingtarieven, ecologische voetafdruk, politieke stabiliteit,…

In de 2012-index wist België zich weliswaar 4 plaatsen te verbeteren, van 24 naar 20, maar het gaat om een bescheiden inhaalbeweging, na een daling in 2011 met 7 plaatsen van de 17de naar de 24ste plaats. Met een beoordeling van 54.29% raakt België bovendien met de hakken over de sloot door het examen.

België moet een aantal voor de hand liggende landen later voorgaan, maar bijvoorbeeld ook kleinere naties zoals Ijsland en Malta. Nederland scoort met 60,55% beduidend beter, en schoof van de 9de naar de 6de plaats. Zwitserland (68,24%) is de primus, gevolgd door Zweden, Singapore, Finland en het VK.

In de Innovation Efficiency Index doet België het nog slechter: daar eindigt het op een 45ste (!) plaats. Die index meet het vermogen van een land om zijn innovaties zo efficiënt mogelijk te exploiteren.

Zelfs landen als Swaziland, Ecuador en Zambia doen beter. Nederland eindigt op een zeer verdienstelijke 9de plaats.