• 05/07/2012
  • |     BB

Plan Wathelet: Eneco blijft afwachten om STEG-centrale te bouwen

In een reactie op de beslissing van de Belgische regering over het plan Wathelet, blijft het energiebedrijf Eneco nog steeds een afwachtende houding aannemen om een STEG-centrale te bouwen.

Trefwoorden: #centrale, #eneco, #plan wathelet, #steg, #wathelet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE -- De beslissing om te investeren in aardgas- (of STEG-) centrales zal niet voor morgen zijn. Dat blijkt uit een persbericht van het energiebedrijf Eneco, dat zich 'bezorgd' toont over het plan Wathelet.

Christophe Degrez, CEO van Eneco België: "Eneco heeft vandaag een vergunning op zak voor een dubbele STEG-centrale (STEG staat voor SToom En Gas) die tweemaal 450MW kan leveren en tot 550MW op piekmomenten. Maar het is nog steeds afwachten hoe het huidige plan concreet wordt uitgewerkt na de zomer".

"Zo zijn bijvoorbeeld de criteria rond offerteaanvraag voor de bouw van nieuwe flexibele capaciteit niet duidelijk. Rechtszekerheid is de beste garantie voor investeringsbeslissingen van energiebedrijven, ook in hernieuwbare energie".

Eneco wil wachten op de beleidsmaatregelen die tonen dat er in België een duidelijke visie is over hoe ons energielandschap gaat evolueren: "De sector snakt naar een gecoördineerde langetermijnplanning van alle overheden in dit land waarop ze haar investeringsbeleid kan baseren, zodat we de Belgische energiemarkt in een zo hoog mogelijk tempo kunnen vergroenen."

"Uiteraard juichen wij toe dat er vandaag een eerste belangrijke beslissing is genomen. Maar het uitrustingsplan van de regering gaat voor Eneco niet ver genoeg", aldus nog Degrez.

Volgens Eneco blijft de kernvraag over de meest optimale rendabele mix van energievoorziening voor de Belgische consument vandaag nog steeds onbeantwoord. En in de plannen van de regering verdient ook interconnectiviteit een belangrijke plaats, want België is geen eiland en ook de invoer van energie kan een zinvolle rol spelen in de nationale energiezekerheid.


ACHTERGROND
Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf dat zich richt op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit duurzame bronnen zoals zon, wind en biomassa. Het bedrijf is sinds 2003 actief in België en heeft reeds meer dan 2.000 bedrijven als klant en meer dan 100.000 particuliere contracten. Sinds haar ontstaan groeide de Belgische tak van Eneco naar 150 medewerkers en haalt ze een omzet van 800 miljoen euro.