• 09/07/2012
  • |     BB

Royal HaskoningDHV wint grote verkeersopdracht in Saoedi-Arabië

Ondanks grootschaligheid van weginfrastructuur loopt automobiliteit tegen grenzen aan in Saoedische hoofdstad Riyad.

Trefwoorden: #DHV, #Haskoning, #HaskoningDHV, #Riyad, #Royal HaskoningDHV, #verkeer

Lees verder

b2b

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL - Het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat de komende twee jaar dertig grote verkeersknelpunten in de Saoedische hoofdstad Riyad aanpakken.

De Arriyadh Development Authority (ADA), de ‘stadsregionale overheid’, gunt deze opdracht na een uitgeschreven tender. De totale contractwaarde bedraagt 1,5 miljoen euro.

De Saoedische hoofdstad telt vijf miljoen inwoners en is de laatste decennia razendsnel gegroeid. De automobiliteit loopt daarbij tegen zijn grenzen aan en filevorming komt op veel plaatsen voor.

Projectmanager Joep Coopmans van Royal HaskoningDHV: ‘Benzine kost maar negen eurocent per liter en een nieuwe auto kost een fractie van de nieuwwaarde in Nederland. Bijna iedereen is dan ook gewend om de auto naar het centrum te nemen en voor de deur te parkeren'.

Ondanks de grootschaligheid van de weginfrastructuur kan deze de groei van het autoverkeer niet aan. De noodzaak om binnen de bestaande infrastructuur te zoeken naar oplossingen om de reistijd te verminderen is dan ook groot.

In samenspraak met de verkeerspolitie en op basis van een uitgebreid monitoringprogramma worden de huidige verkeersstromen in kaart gebracht. Daarna identificeert Royal HaskoningDHV met stakeholders de belangrijkste knelpunten.

Aan de opdracht werken experts uit diverse vakgebieden samen, waaronder: verkeersingenieurs, verkeersveiligheidsexperts, wegontwerpers en experts op het gebied van automatische verkeerssystemen (ITS).

Coopmans: ‘Knelpunten wegnemen kan met diverse verkeerskundige ingrepen. Soms kan met een aanpassing van de verkeerslichten oponthoud worden teruggedrongen, een andere keer is een gerichte gedragsverandering effectief om files terug te dringen. Ook met slimme infrastructurele ingrepen of ITS-maatregelen kan verkeer de gewenste kant op gestuurd worden.’

ADA zorgt naar verluidt zelf voor het uitzetten van de opdracht in de markt voor de realisatie van de verkeersoplossingen.


ACHTERGROND
Royal HaskoningDHV is een van Europa’s meest toonaangevende onafhankelijke projectmanagement-, ingenieurs- en adviesbureaus. Het bedrijf behoort wereldwijd tot de top 10 van onafhankelijke, niet-beursgenoteerde ingenieursbureaus en staat in de top 40 overall. Met het hoofdkantoor in Amersfoort, leveren de 8.000 professionals van Royal HaskoningDHV wereldwijd hun diensten vanuit 100 kantoren in 35 landen. Het bureau is goed voor een omzet van ruim 700 miljoen euro.