• 10/07/2012

Europees octrooi komt eindelijk in zicht!

Rompslomp om octrooiaanvragen in de verschillende Europese lidstaten te doen in toekomst niet langer nodig. Enkel Italië en Spanje doen niet mee.

Trefwoorden: #european patent office, #ipo, #octrooihof, #patent, #patent office, #unizo

Lees verder

research

( Foto: European Patent Office )

ENGINEERINGNET.BE – Eindelijk is er een doorbraak in het dossier van het Europese octrooi. Dat maakt het mogelijk om in de toekomst in 25 van de 27 Europese lidstaten een eengemaakt octrooi aan te vragen.

De voorbije Europese top heeft het dossier gedeblokkeerd, na enkele jaren onenigheid over waar de zetel van het Europees Octrooihof gevestigd zou worden. Dat wordt dus Parijs, met afdelingen in Londen, München en enkele andere steden.

Volgens ondernemersorganisatie Unizo mag het belang van deze Europese octrooibescherming niet onderschat worden: "Hierdoor wordt het voor KMO’s gemakkelijker en goedkoper om hun uitvindingen te beschermen binnen Europa. Het octrooi moet voor KMO’s een hefboom zijn om te investeren in onderzoek en ontwikkeling."

Want met dit juridisch bescherminstrument wordt innovatie in KMO’s aanzienlijk vergemakkelijkt. Het is ook financieel goed nieuws voor KMO’s. Die betaalden zich voordien blauw aan octrooiaanvragen in de verschillende Europese lidstaten.

Unizo geeft het voorbeeld van Marc Dulst, die 3,5 jaar onderzoek deed naar een nieuwe bewaringstechniek voor wijn na het openen van de fles. De octrooiaanvraag voor de VS kostte hem ongeveer 11.000 euro. In Europa kostten elf nationale octrooien hem 33.000 euro, alleen al aan vertaalkosten.

De aanvraag van een eengemaakt octrooi voor 25 Europese lidstaten zal dus in elk geval een heleboel kosten besparen, ook voor kleinere bedrijven.

Enkel voor Italië en Spanje moet men nog een apart octrooi aanvragen, want die landen doen niet mee.


(bron: Vraaganaanbod)