• 19/07/2012

Nieuwe Salmonella-traceringstechnologie

Vorsers vermoeden dat verder onderzoek zal uitwijzen dat Surface-Enhanced Raman Scattering ideaal is om zelfs zéér kleine hoeveelheden bacteriën in levensmiddelen aan te tonen.

Trefwoorden: #salmonella, #SERS, #Surface-Enhanced Raman Scattering

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Bij een SERS (‘Surface-Enhanced Raman Scattering’)-analyse wordt een specimen geplaatst op een oppervlakte die is ‘opgewaardeerd’, wat in die context betekent dat die ruw is gemaakt.

Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een stalen plaatje; de opwaardering daarvan gebeurt door het te coaten met dunne bolletjes die zijn gemaakt van een biopolymeer en zilveren nanopartikels. Vervolgens scant licht het specimen op dit ‘nanosubstraat’; het wordt teruggekaatst. Het komt terecht in een Raman-spectroscoop. Het vormt er een heel specifiek spectraal patroon, bekend als spectrale Ramanhandtekening, of Raman-verstrooiingssignaal.

Een aantal onderzoekers wil aantonen dat alle molecules, zoals deze in Salmonella, een unieke Ramanhandtekening hebben.

Testen van een Amerikaans team toonden alvast aan dat SERS een onderscheid kan maken tussen Salmonella enterica Enteritidis en Salmonella enterica Typhimurium.

De vorsers vermoeden dat verder onderzoek zal uitwijzen dat SERS ideaal is om zelfs zéér kleine hoeveelheden bacteriën in levensmiddelen aan te tonen.


(KV) (U.S. Dept. of Agriculture: Agricultural Research Service-USDA ARS) (foto Wikipedia)