• 24/07/2012
  • |     BB

PMV-TINA investeert 19 miljoen euro in Newtec

Vlaamse investeringsmaatschappij PMV financiert Belgische Newtec voor ontwikkeling van nieuwe satellietcommunicatie in samenwerking met ESA.

Trefwoorden: #esa, #ict, #newtec, #pmv-tina, #ruimtevaard, #satelliet, #Serge Van Herck, #tina

Lees verder

Techniek

( Foto: Newtec, Serge Van Herck )

ENGINEERINGNET.BE - De komende drie jaar zal het bedrijf uit Sint-Niklaas met de steun van PMV-TINA (het investeringsvehikel van het Vlaamse geweest), ESA en enkele niet-nadergenoemde spelers uit de sector, nieuwe apparatuur voor satellietcommunicatie ontwikkelen. 'Deze programma’s zijn de meest ingrijpende in onze geschiedenis', stelt Newtec in een persmededeling.

De programma’s vallen samen met de komst van een nieuw type satellieten dat met de Ka-frequentieband werkt, tevens een mijlpaal in de geschiedenis van satellietcommunicatie. Deze satellieten gebruiken specifieke technieken om grotere bandbreedtes zeer gericht, efficiënter en goedkoper ter beschikking te stellen.

CEO Serge Van Herck: “Maar de aanpassing van onze technologie aan de nieuwe Ka-frequentieband vraagt zeer grote investeringen. Dankzij de inbreng van 19 miljoen euro door onder meer PMV-TINA kunnen we ons ontwikkelingsprogramma versnellen. De investering laat ons bovendien toe op commercieel vlak nieuwe verticale markten aan te boren.”

In de toekomst zal Newtec naar eigen zeggen 'ook consortia vormen voor de ontwikkeling van nieuwe satelliet-transmissiestandaarden en voor de acceleratie van hun marktpenetratie'.

Het Newtec-project kadert quasi volledig in de ESA Artes 3-4 activiteiten. Dat zijn ontwikkelingsprogramma’s met het oog op 'commerciële toepassing'.


ACHTERGROND
Newtec is al meer dan 25 jaar actief in de ontwikkeling van de markt voor satellietapparatuur. Het bedrijf haalt een jaarlijks omzetcijfer van 45 tot 50 miljoen euro in een internationale markt en stelt in Vlaanderen meer dan 200 werknemers tewerk. Er zijn vestigingen in Sint-Niklaas, Erpe-Mere, Louvain-la-Neuve, naast vertegenwoordigingen in Duitsland, Frankrijk, VS, Brazilië, China, Dubai en Singapore.