• 23/08/2012

Elektrische vuilniswagen op Belgische luchthaven

Afvaldienstverlener Van Gansewinkel en The Brussels Airport Company zetten de Binkey, een elektrische vuilniswagen, in voor de lediging van FOD (Foreign Object Debris)-bakken.

Trefwoorden: #airport, #binkey, #brussels, #gansewinkel

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Ongewenste voorwerpen die zich op het tarmac van een luchthaven bevinden, kunnen ernstige schade berokkenen aan vliegtuigen. Daarom staan overal specifieke afvalbakken waar luchthavenpersoneel terecht kan om het zogenaamde FOD (Foreign Object Debris) te deponeren.

Hiervoor wordt sinds kort de 'Binkey' ingezet, een nieuw, elektrisch inzamelvoertuig van de Van Gansewinkel Groep.

De Binkey haalt een maximumsnelheid van 40 km/u en heeft een actieradius van 50-70 kilometer. De geruisloos opererende wagen is voorzien van extra optische en geluidssignalen, beschikt over beperkte afmetingen en is zeer wendbaar. Bovendien zorgt de vergrote voorruit voor een beter zicht.
Dit alles zorgt ervoor dat de kans op ongelukken op onoverzichtelijke terreinen sterk afneemt.

De naam Binkey is ontstaan uit de woorden “bin”, Engels voor afvalbak, en “key”, wat sleutel betekent, en de “e” in “key” staat voor elektrisch.

Marleen Vandendriessche, Director Legal and Environmental Affairs bij The Brussels Airport Company: “We leggen de lat steeds hoger voor onszelf en andere bedrijven die actief zijn op de luchthaven. Dit nieuwe product is niet alleen milieuvriendelijk: het heeft ook een belangrijke symboolwaarde voor de 260 andere bedrijven die op de luchthaven actief zijn, en onze passagiers”.

Eens de Binkey het afval heeft opgehaald, wordt het naar een verwerkingsinstallatie gebracht. Hier wordt de restafvalfractie omgezet in een secundaire brandstof en vervolgens in elektriciteit, die de elektrische vuilniswagen weer aandrijft. Op die manier is de cirkel rond en wordt afval opnieuw tot iets nuttigs verwerkt.

Bij Van Gansewinkel maakt men steeds meer gebruik van elektrisch vervoer. In 2011 werd de eerste elektrische vuilniswagen, Binkey genaamd, in België (Mechelen) geïntroduceerd. De bedoeling is het aantal elektrische vuilniswagens de komende jaren nog verder uit te breiden.


(KV) (persfoto Van Gansewinkel Groep/Brussels Airport)

ACHTERGROND
*Van Gansewinkel Groep is behalve als afvaldienstverlener ook actief als grondstoffen- en energieleverancier. Het afval- en milieuconcern is werkzaam in 9 landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, Duitsland en Portugal). Met haar dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR is Van Gansewinkel Groep actief in de gehele afvalketen. Bij de organisatie werken circa 7.500 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van € 1,2 miljard.

*Brussels Airport is met 18,8 miljoen passagiers en 475.000 ton vrachtvervoer per jaar een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Brussels Airport verbindt de Europese hoofdstad met 231 bestemmingen. Op de luchthaven zijn 88 luchtvaartmaatschappijen actief: 74 passagiersairlines en 14 volvrachtmaatschappijen (cijfers 2011).

Brussels Airport wordt uitgebaat door The Brussels Airport Company. De aandeelhouders zijn de Belgische Staat (25%) en een consortium van privé-investeerders (75%).