• 31/07/2012

MIT: 'Robots van 100 dollar voor iedereen'

Het onderzoeksinstituut MIT start een vijfjarig project dat mensen in staat moet stellen hun eigen robots te bouwen en af te drukken.

Trefwoorden: #Daniela Rus, #Massachusetts Institute of Technology, #Mit, #onderzoek, #research, #robot

Lees verder

research

( Foto: Jason Dorfman, CSAIL/MIT )

ENGINEERINGNET -- Voor het ambitieuze project wil het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een aantal standaardmodellen voor robots creëren, die mensen in een online catalogus kunnen aanpassen voor specifieke doeleinden.

MIT wil deze gepersonaliseerde ontwerpen vervolgens laten afdrukken door een nieuwe generatie betaalbare 3D-printers, die binnen een paar uur beschikbaar zijn in de lokale gereedschapswinkel.

Voor het project werkt MIT samen met verschillende Amerikaanse universiteiten, waaronder Harvard University en de University of Pennsylvania. Het krijgt een subsidie van 10 miljoen dollar van de National Science Foundation.

“Dit tilt de appwinkel naar een hoger niveau”, zegt MIT-professor Daniela Rus over het robotproject. “Om het apparaat te krijgen, druk je op een knop en ga je later terug naar de printerwinkel om het op te pikken.”

“En de robot zal worden geleverd met een aangepaste programmeeromgeving”, voegt Rus daar aan toe. Het bouwen van de betaalbare robots moet toegankelijk zijn voor niet-technische gebruikers en MIT beoogt vooral jonge gebruikers enthousiast te maken over de mogelijkheden van techniek, wetenschap en industrieel ontwerp.

De eerste prototypes zijn overigens al van de band gerold, waaronder een insectachtige bot en een grijper, die beiden minder dan 100 dollar kostten om te maken.


(bron: ZDnet, met medewerking van Martin LaMonica, CNet.com)