• 03/08/2012

Ir. Jos Metz gehonereerd voor verdiensten veehouderij

'Geestelijke vader van de precisieveehouderij' krijgt ontvangt Prijs van Verdienste van de Society of Agricultural Engineers.

Trefwoorden: #eurageng, #jos metz, #precisieveehouderij, #veehouderij

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET.NL -- De Wageningse hoogleraar prof. em. Jos Metz heeft op 10 juli in het Spaanse Valencia de Award of Merit-Scientific Understanding ontvangen van de European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng), en dit voor zijn gehele wetenschappelijke oeuvre.

De prijs is de hoogste van de European Society of Agricultural Engineers en bestaat uit een bronzen beeldje met de naam Earth, Man, Tool and Sky.

Prof. Metz (1942) heeft in zijn onderzoekcarrière een belangrijke bijdrage geleverd aan de studie van effecten van technologische innovaties op het diergedrag en milieuaspecten in de veehouderij. Bekend is het voorbeeld van de melkrobot waarbij de onderwerpen als de plaats van de robot in de stal, verbetering van het management bij een robot, het koeverkeer en de mogelijkheden en onmogelijkheden van weidegang zijn bestudeerd.

Mede door dit systematische en analytische onderzoek wordt wereldwijd op ca. 10.000 melkveebedrijven met de melkrobot gewerkt.

Daarnaast is de relatie tussen stalontwerp en uitstoot van onder andere ammoniak en stof in een aantal proefschriften intensief geanalyseerd.

Door het systematisch vastleggen van de reacties van dieren (zoals voeropname, gedragingen, klauwgebreken) heeft prof. Metz de basis gelegd voor duurzame stalontwerpen en het elektronisch registreren van gegevens die de veehouder in het bedrijfsmanagement kan benutten.

Daarmee is hij mede de geestelijke vader van de precisieveehouderij.


(KV)

foto WUR: Jos Metz ontvangt de Award of Merit - Scientific Understanding uit handen van Robert Kaufmann, die tijdens de conferentie tot de nieuwe president van EurAgEng werd benoemd.