• 06/08/2012

Duitsland: inwijding unieke hexapod-proefbank

Nieuwe proefbank is van belang voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van vezelversterkte composieten voor vliegtuigen, windkrachtinstallaties en auto’s.

Trefwoorden: #hamburg, #hexapod, #proefbank, #tuhh, #vezelversterkte composieten

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Een nieuwe hexapod-testinstallatie van de Technische Universiteit Hamburg-Harburg (TUHH) is wereldwijd uniek. Voor het eerst, namelijk, kunnen in een universitaire omgeving, en dit onder complexe realistische omstandigheden, mechanische tests met grotere bouwelementen uit vezelversterkte composieten worden uitgevoerd.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk boordkeukens of rompsegmenten van vliegtuigen bloot te stellen aan drukfactoren en trillingen die in het daadwerkelijke luchtverkeer voorkomen.

De proefbank is door meerdere grote partijen gefinancierd en na een bouwtijd van een jaar in de nieuwe hal op de campus van de TUHH geïnstalleerd. De nieuwe installatie is van groot belang voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe vezelversterkte composieten voor vliegtuigen, windkrachtinstallaties en auto’s.

Hierdoor wordt voor het onderzoek naar materialen een tot nu toe niet beschikbare techniek ingezet en een gat gevuld tussen onderzoek en de praktische toepassing van vezelversterkte composieten.


(KV)(foto TUHH: de hexapod)