• 07/08/2012

Opmerkelijk schip 'E-ship 1' arriveert in Gentse haven (+video)

Duitse 'E-ship 1' heeft 4 grote, verticale cilinders, die ronddraaien tegen een variabele snelheid om stuwkracht te creëren op het cilinderlichaam en doen zo dienst als moderne ‘zeilen’

Trefwoorden: #cilinderlichaam, #E-ship 1, #enercon, #haven gent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gentse haven )

ENGINEERINGNET.BE -- 30 juli ontving de Gentse haven het bijzondere schip ‘E-ship 1’. Het laadde 48 windmolenwieken en vervoerde ze richting Emden, Duitsland.

Stouwersbedrijf Stukwerkers Havenbedrijf stond in voor het laden en lossen van de wieken. Ze werden van Brazilië naar Gent gebracht aan boord van het fruitsapschip ‘Carlos Fischer’. Dat fruitsapschepen naast fruitsap(pulp) ook andere goederen vervoeren, zoals onderdelen van windmolens, is niet zo uitzonderlijk.

Het schip ‘E-ship 1’, echter, is op z’n minst speciaal te noemen. ‘E-ship 1’ valt visueel meteen op door de vier cilinders die zich op het schip bevinden: ze zijn 27 meter hoog en hebben een diameter van 4 meter. Deze cilinders draaien rond tegen een variabele snelheid om stuwkracht te creëren op het cilinderlichaam en doen zo dienst als moderne ‘zeilen’. Hierdoor daalt het brandstofverbruik van het schip aanzienlijk.

Eigenaar van ‘E-ship 1’ is Enercon GmbH, een Duits bedrijf en één van de grootste producenten van windturbines ter wereld. Het goederenschip (130 meter lang en 22,5 meter breed) wordt uitsluitend ingezet voor het transport van windturbines en onderdelen ervan.

Het is zodanig ontworpen dat het meer windturbines en onderdelen kan vervoeren dan een conventioneel goederenschip. Het laden en lossen kan ook op verschillende manieren gebeuren, want het schip beschikt over zowel een laadklep aan de achterzijde als twee eigen kranen.


(KV)

Video: