• 07/08/2012
  • |     BB

Eerste baby met kunsthart in Japan

Artsen van de Universiteit van Tokio hebben op 2 augustus 2012 voor het eerst in de geschiedenis van Japan een kunsthart geïmplanteerd bij een baby met ernstige hartproblemen.

Trefwoorden: #Berlin Heart, #kunsthart, #medisch

Lees verder

Techniek

( Foto: Berlin Heart GmbH )

ENGINEERINGNET -- Vanuit medisch perspectief zou het 14 maanden oude meisje zonder het ventriculair ondersteuningsapparaat nog slechts een paar weken geleefd hebben. Nu heeft het kunsthart de pompfunctie van het volledig verzwakte hart overgenomen. Het leven van het meisje, dat slechts zeven kilo weegt, is, totdat er een donorhart gevonden wordt, afhankelijk van het mechanische kunsthart.

Het kleine patiëntje zou zonder de mechanische ondersteuning waarschijnlijk niet de wachttijd voor transplantatie in Japan en overleven, en het zou ook niet in staat geweest zijn om zonder de mechanische ondersteuning naar een ander land vervoerd te worden.

Dankzij het voorlopige kunsthart – een technologisch hoogstandje van Duitse bedrijf Berlin Heart - kan de zuigeling voldoende gestabiliseerd worden om te wachten op een transplantatie.

Het kunsthart – of 'ventriculaire ondersteuningsapparaat' – wordt al in 138 centra in 34 landen ingezet om de vaak lange wachttijden te overbruggen. In Europa moet 57,5% van de patiënten langer dan één jaar wachten op een nieuw hart. In sommige gevallen kan het hart dankzij de mechanische ondersteuning zo goed herstellen dat het ondersteuningsapparaat verwijderd kan worden en de patiënt op eigen kracht kan blijven leven.

De implantatie werd uitgevoerd door de professoren Ono en Murakami, met medische ondersteuning van professor Wearden (van het kinderziekenhuis uit Pittsburgh) en klinische specialisten van Berlin Heart uit Duitsland en de VS.

Het systeem is al voor patiënten beschikbaar in Europa, de V.S. en in veel landen in Zuid-Amerika en Azië. In Japan vormt de implantatie meteen ook het begin van het goedkeuringsonderzoek daar.

Uit klinische kringen werd opgetekend dat de kleine patiënt het na de operatie goed maakt.