• 10/08/2012

Patent voor nieuwsoortige bovenbeenprothese

Nieuwe bovenbeenprothese zou efficiënter zijn dan menselijke bovenbenen.

Trefwoorden: #pistorius, #prothese, #stw

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Volgens het Nederlandse STW is het niet verwonderlijk dat de Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius met een eenvoudige veer aan zijn deels geamputeerde onderbeen sneller kan lopen dan menig gezonde topatleet.

De modale mens, legt STW uit, loopt namelijk niet erg efficiënt. Zo genereert een gezonde persoon veel warmte door spiersamentrekkingen. Er ontstaan verliezen bij het maken van grondcontact, en door wrijving, klinkt het.

FIGUUR (STW): bovenbeenprothese

In het STW-project 'ReflexLeg' zouden promovendus Ramazan Unal en ingenieur Bas Behrens een bovenbeenprothese hebben ontwikkeld die bijkomende voordelen biedt. Het is er een die de knie en de enkel efficiënt en goed gecoördineerd actueert, zonder energie te verspillen. Beide gewrichten zijn op een slimme manier gekoppeld met een veer en een schakelend mechanisme.

Deze veer slaat energie die aan de knie wordt onttrokken tijdens de zwaaifase tijdelijk op en gebruikt deze ter ondersteuning van de afzet bij de enkel.

De afzet wordt, daarnaast, nog verder ondersteund met energie uit de standfase die een tweede veer om de enkel tijdelijk opslaat.

Voor dit unieke nieuwe concept is inmiddels patent aangevraagd.

Ramazan en Bas hebben besloten hun eigen bedrijf te starten waarin ze hun nieuwe prothese-ideeën verder ontwikkelen.


(KV) (foto wikipedia, Oscar Pistorius)