• 13/08/2012

3D-beeldvorming toont hoe deeltjes interageren met energievelden (+video)

Een wetenschapper van Bristol University ontwikkelde een interactief 3D-systeem dat dans, muziek en licht gebruikt om mensen uit te leggen hoe deeltjes interageren met energievelden.

Trefwoorden: #3D, #3D video, #bristol, #energielandschap, #quantummechanica

Lees verder

research

( Foto: Bristol University )

ENGINEERINGNET -- Dr. David Glowacki van de Britse Bristol University ontwikkelde een 'danspaleisSpectrosopie' (dS)-systeem dat 3D-videocamera's gebruikt om beelden en geluiden te creëren die de deelnemers voorstellen als energie. Het systeem toont ook hoe die energie bewegingen van deeltjes beïnvloedt.

Het programma heeft een zeer krachtige supercomputer nodig. Toch lag de belangrijkste uitdaging volgens Glowacki elders, namelijk bij het op de proppen komen met de juiste analogieën om uit te leggen wat hij nu eigenlijk wilde tonen aan het publiek.

“Wanneer wetenschappers omschrijven hoe een deeltje beweegt, spreken ze over het 'energielandschap' dat het deeltje voelt,” legde hij uit.

“Je kan het vergelijken met het landschap dat je voelt wanneer je wandelt: zo gaan ook deeltjes niet zo graag een helling op; ze gaan die liever af. Voorts bewegen ze snel over open vlaktes en vertragen ze wanneer er dense bossen zijn.”

“Wat het nieuwe programma doet, is van de mensen het energielandschap maken. Er is dus een 3D-camera die een dieptekaart maakt de mensen in de ruimte. Dat wordt geïnterpreteerd als een energieveld.”

Belangrijk in het concept is ook een avatar van elke persoon op een scherm vol deeltjes; die avatar toont hoe de karakteristieken van het energielandschap de beweging van de deeltjes beïnvloedt.

“Ze ervaren dus jouw 'energieveld' ofwel als een diepe vallei waarnaar ze zich aangetrokken voelen, ofwel als een grote berg die ze liever uit de weg gaan. Naargelang je over de ruimte beweegt, vervorm je het energielandschap dat de deeltjes voelen; zij reageren met je, in real-time,” besloot Glowacki.


(KV)

Video: