• 13/08/2012

Nieuwe catamaran uit bijzonder materiaal vaart op PV

Eerste Belgische catamaran met zonnepanelen, windmolen en hydrogeneratoren is verkocht aan een Zwitser.

Trefwoorden: #aeroflot, #catamaran, #PV

Lees verder

Nieuws

( Foto: Université de Liège )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Belgisch-Franse Aerofleet heeft een catamaran gemaakt (van 15,5 m lang, 8 m breed, mast 18 meter hoog) met twee bijzondere karakteristieken.

1) er kunnen tot 40 vierkante meter zonnepanelen op worden geïnstalleerd

2) de catamaran is gemaakt van een composiet met glas-, koolstofvezel en kevlar, en epoxyhars, zodat het vaartuig een bijzondere combinatie van grote lichtheid en sterkte vertoont. Andere catamarans zijn meestal gemaakt van polyesterhars, wat zwaarder is. De lichtheid was belangrijk als compensatie voor de zware batterijen aan boord.

De catamaran zou enkel mogen worden aangedreven met een elektrische motor wanneer de zeilen niet inzetbaar zijn: bij binnenvaren van een haven, wanneer er geen wind is,…

De zeilen zijn zo geconstrueerd dat ze geen schaduw werpen op de zonnepanelen. Bovendien zal de catamaran zijn uitgerust met een windmolen en twee generatoren die hydro-elektriciteit produceren wanneer ze in het water worden geplaatst.

Intussen is het eerste exemplaar van de catamaran verkocht. Een Zwitser telde er 400.000 euro voor neer, iets meer dan de 250.000 euro voor een gelijkaardig model dat vaart op thermische motoren.

Het project is door Aeroflot tot een goed einde gebracht mede dankzij de samenwerking met Université de Mons en zijn spin-off Multitel, met Sirris, het Centre spatial de Liège en de firma LMS Samtech.


(KV)