• 20/08/2012
  • |     BB

FlanSea zet eerste testmodel golfenergieconvertor uit

Onderzoekers van het FlanSea-project hebben na bijna twee jaar voorbereiding een eerste testboei uitgezet in de voorhaven van Oostende.

Trefwoorden: #Cloostermans-Huwaert, #Contec, #DEME Blue Energy, #Electrawinds, #flansea, #Haven Oostende, #Spiromatic

Lees verder

research

( Foto: Electrawinds, testboei )

ENGINEERINGNET -- Flansea - Flanders Electricity from the Sea – is een door de overheid gesubsidieerd onderzoeksproject om golfenergieconvertoren te ontwikkelen die geschikt voor een matig golfklimaat én kostencompetitief zijn met andere hernieuwbare energiebronnen zoals offshore windenergie.

Na twee jaar doen de Flansea-onderzoekers een eerste beperkte proef 'in the field': via een testboei in de haven van Oostende, tussen het westerstaketsel en de nieuwe westelijke havendam, willen ze vooral zien hoe de mechanische onderdelen van de toekomstige convertor zich gedragen in een zoute wateromgeving die onderhevig is aan de getijdenwerking en (beperkte) golfslag.

De praktische ervaring wordt meegenomen in het ontwerp van een volwaardige golfenergieconvertor die FlanSea ten laatste begin volgend jaar in zee wil installeren voor uitgebreide testen en oppuntstelling.

De FlanSea golfenergieconvertor is gebaseerd op de zogenaamde 'point absorber'-technologie. Het is een complexe boei die de op- en neerwaartse beweging van de golven t.o.v. de zeebodem (vast referentiepunt) omzet in elektriciteit.

Het projectteam hoopt dat het onderzoeksproject op termijn zal leiden tot de installatie van meerdere golfenergieconvertoren in parken op zee.

Ook de plaatsing ervan in offshore windparken -tussen de turbines- behoort naar verluidt tot de mogelijkheden.


LEES OOK
Golfenergie: FlanSea-project wekt hoge verwachtingen
Interview met onder meer Prof. Julien De Rouck, hoofd afdeling waterbouwkunde van Universiteit Gent

ACHTERGROND
Het samenwerkingsverband FlanSea is gevormd op initiatief van de Universiteit van Gent in samenwerking met AG Haven Oostende, DEME Blue Energy, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic, Contec en Electrawinds. Het onderzoeksproject kent een looptijd van drie jaar en wordt gesteund door Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).