• 20/08/2012
  • |     BB

Westinghouse en Studsvik ruiken 'business' in ontmanteling kerncentrales

De Amerikaanse engineeringgigant Westinghouse en het Zweedse Studsvik gaan samen hooggespecialiseerde diensten aanbieden om specifiek in Europa kerncentrales te ontmantelen.

Trefwoorden: #kerncentrale, #nuclaiir, #studsvik, #westinghouse

Lees verder

Nieuws

( Foto: Studsvik )

ENGINEERINGNET - Westinghouse Electric heeft de handen in elkaar geslagen met Studsvik om samen kerncentrales in Europa te ontmantelen. Ze gebruiken daarvoor de nieuwe merknaam 'ndcon' (jawel), afkorting van 'Nuclear Decommissioning Consortium'.

Het tijdstip om deze overeenkomst bekend te maken is, gezien de internationale commotie rond de Belgische kernreactoren en de weerslag daarvan op de nucleaire industrie wereldwijd, naar alle waarschijnlijkheid geen toeval.

Beide bedrijven ruiken een groeimarkt: het uitgangspunt voor het consortium is dat de oudste commerciële nucleaire centrales intussen al 50 jaar oud zijn, en het einde van hun levenscyclus naderen of al bereikt hebben.

'Bovendien', zo stellen beide bedrijven in een persmededeling, 'hebben politici de voorziene levensduur van de kerncentrales ingekort: in maart 2011 gingen er bijvoorbeeld in Duitsland al acht dicht en tegen 2022 zullen er nog 17 volgen. Daarom verwachten we dat de volgende 15 tot 20 jaar een aanzienlijk aantal nucleaire centrales in Europa zal moeten ontmanteld worden'.

Studsvik is een hooggespecialiseerd engineeringbedrijf van Zweedse afkomst. Het staat sterk op Europese bodem, is gespecialiseerd in nucleaire afvalbehandeling en stelt zowat 1.100 werknemers in zeven landen te werk.

Westinghouse van zijn kant staat te boek als pionier in nucleaire engineering en radiologie: het concern bouwde bijvoorbeeld in 1957 de eerste watergekoelde nucleaire reactor ter wereld (Shippingport) en leverde naar eigen zeggen 'de technologische basis voor de helft van alle kerncentrales wereldwijd, inclusief méér dan de helft van alle actieve kerncentrales in Europa'.