• 22/08/2012

Novozymes creëert schimmel die nuttige biochemicaliën produceert

Novozymes heeft een schimmel gecreëerd die op economisch efficiënte wijze biogebaseerd appelzuur zou produceren.

Trefwoorden: #appelzuur, #bdo, #bio-economie, #bioplastics, #novozymes

Lees verder

Nieuws

( Foto: Novozymes )

ENGINEERINGNET -- Novozymes heeft een schimmel gecreëerd die op economisch efficiënte wijze biogebaseerd appelzuur zou produceren. Dat fabricaat kan onder meer worden gebruikt voor de aanmaak van plastics, harsen, aroma's en andere producten, telkens uitgaande van hernieuwbare grondstoffen (zoals planten).

Novozymes verschaft een licentie voor de technologie aan partners die erin zijn geïnteresseerd biogebaseerd appelzuur en derivaten ervan te produceren en te commercialiseren.

Novozymes’ Executive Vice President Thomas Videbæk: “Dit is onze eerste biochemische bouwsteen, en een belangrijke mijlpaal op weg naar een biochemische industrie, samen met partners. Oliegebaseerde producten zijn alomtegenwoordig, maar biochemische componenten, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, vormen een duurzaam alternatief dat tegemoet komt aan wereldwijde nood. Een nood die bovendien nog toeneemt door zorgen omtrent toenemende schaarste van aardolie, en prijsfluctuaties.”

Appelzuur komt van nature voor in fruit en in veel groenten. In de voedsel- en drankindustrie wordt het toegevoegd in producten als konfituren, sappen en frisdranken, om ze zo een wat zure smaak te geven.

Appelzuur heeft ook potentieel als bouwsteen in de chemische industrie. Het kan worden omgezet tot 1.4-butaandiol (BDO), een veelzijdig product dat op zijn beurt kan worden omgezet tot talloze chemische stoffen, waaronder plastics en harsen, om golfballen te maken, of skateboardwielen, drukinkten, schoonmaalproducten, en nog veel meer.

De wereldmarkt voor appelzuur staat voor zo'n 60.000 ton per jaar, heeft een waarde van 130 miljoen U.S. dollar, en een groeiratio van 4% per jaar. De markt voor BDO en afgeleiden is zelfs een veelvoud daarvan: zo'n 1,4 miljoen ton, met een waarde van 2,8 miljard U.S. dollar en een groei van 3% per jaar.

Novozymes is in 2006 begonnen met onderzoek naar biochemicaliën. Deze strategie past in de geleidelijke overgang van een fossiele naar een biogebaseerde economie.

Novozymes heeft zijn hoofdkwartier in Denemarken en stelt zo'n 5.400 mensen in 30 landen te werk.


(KV)