• 23/08/2012
  • |     BB

In eerste week al 36% méér nieuwe technologiestudenten dan in 2011

Tijdens de eerste week van de inschrijvingsperiode schreven zich al 36% méér studenten in voor techniek en ICT dan vorig jaar. Volg de barometer op Engineeringnet.be.<br>

Trefwoorden: #agoria, #barometer, #hogescholen, #hogeschool, #ict, #ingenieurswetenschap, #opleiding, #universiteit

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE – Vanaf vandaag houdt technologiefederatie Agoria dagelijks een 'barometer' bij van aantal nieuwe inschrijvingen in de richtingen ICT, industriële wetenschappen en technologie (professioneel en academisch), en ingenieurswetenschappen. Die zal eerdaags ook op de startpagina van Engineeringnet.be verschijnen.

Op 23 augustus 2012 stond de teller alvast 2.217. Wij grasduinden in de nieuwsberichten van onze nieuwssite van vorig jaar: op 24 augustus 2011 waren dat er 1.635. Dat is een stijging van bijna 36%.

Agoria spitst zich nu toe op een oud zeer: er zijn te weinig meisjes. Tijdens de eerste dagen meldden zich 2.008 jongens en slechts 209 meisjes (of 9,4 procent) aan. Enkel bij de richting burgerlijk ingenieur (24 procent) is er meer interesse.

“We schatten dat er momenteel jaarlijks 500 tot 700 ingenieurs te weinig afstuderen,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Wie meer technologen wil aantrekken, moet dus vooral de meisjes motiveren".

De technologiefederatie hoopt dan ook dat het aantal technologiestudenten tijdens de komende weken nog flink stijgt en op zijn minst de kaap van de 7.500 zal overstijgen. Vorig jaar eindigde de barometer op 6.905. Dat was toen al een stijging van negen procent ten opzichte van 2010.

Dit jaar moet bevestigd worden of de stijging in 2011 geen toevalstreffer was. Dat jaar was er namelijk een recordopkomst aan alle universiteiten. Dit jaar moet uitsluitsel brengen of het structureel beter gaat met de technische en ICT-richtingen.


ACHTERGROND
Aan de dagelijkse update van de barometer werken twintig onderwijsinstellingen mee: vijf universiteiten en 15 hogescholen die in de Vlaamse gemeenschap de studierichtingen ingenieurswetenschappen (Ir), ICT en industriële wetenschappen en technologie (professioneel en academisch) aanbieden.

Volgende onderwijsinstellingen leveren de inschrijvingsgegevens:
Universiteiten: KULeuven, UA, UGent, UHasselt en VUB
Hogescholen: Artesis, Erasmushogeschool Brussel, Groep T, Hogeschool Gent, HoWest, KaHo Sint-Lieven, Karel de Grote-Hogeschool, KATHO, KHBO, KHK, KHLeuven, KHLIM, Lessius Mechelen (voormalige KHMechelen + De Nayer Instituut), PHL en XIOS Hogeschool Limburg.

LEES OOK
Al 1635 nieuwe technologiestudenten (2011)
https://engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=6343