• 23/08/2012

Shimi, de creatieve robot (+video)

GeorgiaTech laat de wereld kennis maken met Shimi, Shimon en Haile, robots die de maatschappij klaar zouden maken voor de massale intreden van robots in huishoudens

Trefwoorden: #georgiatech, #muziek, #robot, #shimi

Lees verder

research

( Foto: GeorgiaTech )

ENGINEERINGNET -- GeorgiaTech, USA, pakt uit met de robot ‘Shimi’ die liedjes aanraadt, danst op door hem gehoorde ritmes, en de gespeelde muziek aanpast volgens de feedback die hij kreeg van luisteraars.

Professor Weinberg, directeur van Georgia Tech’s Center for Music Technology, en de persoon die de robot creëerde: “Shimi is ontworpen om de manier te veranderen waarop mensen genieten van muziek, en om te veranderen hoe ze over muziek denken.”

Shimi is in essentie een 'docking station': een apparaat waarmee een elektronische verbinding kan worden gemaakt tussen apparaten, maar dan wel een met een ‘brein’ dat wordt aangestuurd door een Android-smartphone.

Door gebruik te maken van de camera in de smartphone en de gezichtsherkennende software erin, kan de robot de luisteraar volgen doorheen de kamer en zijn ‘oren’ positioneren om optimaal het geluid te horen.

Een andere manier waarop Shimi zaken herkent, is via het ritme van de muziek. Als de gebruiker bijvoorbeeld op een bepaalde wijze in de handen klapt, analyseert Shimi het geluid, scant de muziekbibliotheek van de smartphone en speelt meteen het lied dat best past bij het aangegeven ritme. En eenmaal de mujziek is gestart, danst Shimi volgens dat ritme.

“Veel mensen denken dat robots beperkt zijn tot wat hen mogelijk is gemaakt via programmeerinstructies,” zei Mason Bretan, die binnenkort zal doctoreren. “Shimi toont dat robots ook creatief en interactief kunnen zijn.”

In de toekomst zou de robot nog enkele bijkomende app’s krijgen. Deze moeten ervoor zorgen dat hij herkent dat gebruikers met hun hoofd ‘neen’ schudden, of een hand in de lucht zwaaien, om hem te laten weten dat hij het huidige lied mag overslaan en overstappen naar een volgende, of om aan te geven dat het volume hoger of lager mag. De robot zou er op termijn ook in slagen nieuwe muziek aan te raden, zich daarbij baserend op voorkeuren van de gebruiker.

Weinberg hoopt dat andere ontwikkelaars nog met meer app’s dan dat op de proppen zullen komen om zo Shimi’s creatieve en interactieve vaardigheden te vergroten. Uiteindelijk moet hij in staat raken het lab te verlaten, en een plaats vinden in de buitenwereld.

“Ik geloof dat ons centrum een voorganger is in een revolutie waarbij steeds meer robots in huizen belanden. Ze zullen helpen de vrees van sommige mensen voor die evolutie te verminderen,” zei Weinberg.

Hij zet reeds de eerste stappen richting commercialisatie van Shimi. Hij wil dat doen via een exclusieve licentie-overeenkomst met Georgia Tech. Een nieuwe start-up, Toybot, is intussen opgericht. Weinberg hoopt dat de robot ter beschikking komt van het brede publiek voor de zomervakantie van 2013.

Trouwens, Shimi is niet de eerste robot die door het centrum is ontwikkeld. Eerder werd Haile gecreëerd, een percussionist die kan luisteren naar live muzikanten, hun muziek in real-time analyseren en zelf kan improviseren met de muziek. Ook was er Shimon, een interactieve ‘marimba’-speler.

“Als robots ooit in huizen terechtkomen, zullen het in de eerste plaats dergelijke creatieve robots zijn: types die klein blijken, leuk en entertainend,” zei Weinberg. “Ze zullen je leven naar een hoger niveau tillen en de weg vrijmaken voor meer gesofisticeerde dienstrobots in onze huizen. “


(KV)

Video: