• 27/08/2012

Elektrochemische cellen alternatief voor oled-verlichting?

Terwijl oled's hun weg naar de markt vinden, is er een nieuw elektrochemisch alternatief dat wellicht een nog goedkopere en flexibelere verlichtingsoplossing kan bieden.

Trefwoorden: #alternatief, #Elektrochemische cellen, #LEC's, #oled-verlichting, #Technische Universiteit van Denemarken, #Umeå University in Zweden

Lees verder

research

ENGINEERINGET -- Onderzoekers van de Umeå University in Zweden en de Technische Universiteit van Denemarken hebben LEC's, ultradunne lichtgevende elektrochemische cellen, ontwikkeld die kunnen worden geproduceerd op roll-to-roll basis onder normale omgevingscondities.

Voor de cellen zijn maar drie lagen nodig, in tegenstelling tot de zeven voor oled's, waardoor de productie een stuk goedkoper kan zijn.

Andreas Sandström, leider van het team van Umeå University, zegt: "Op dit moment is de levensduur van een LEC verlichtingspaneel ongeveer 5600 uur bij 10 lumen per watt.

Maar in dit vroege stadium van ons onderzoek gebruiken we alleen fluorescerende materialen en daarmee halen we maar 25% van het effect dat we zouden kunnen bereiken met fosforescerende materialen. Dan zou de levensduur vergelijkbaar zijn met die van de oled."

Het is mogelijk om met een eenvoudige productiemethode LEC's met een grote oppervlakte te vervaardigen. "Er is op dit moment geen echt goedkoop verlichtingsalternatief, dus LEC kan als platte en makkelijk te installeren oplossing plafondlampen vervangen. LEC kan worden gebruikt op plaatsen waar een traditionele lichtbron niet toepasbaar is en het kan worden gebruik om een koel omgevingslicht te produceren", aldus Sandström.

Oled-technologie is uitstekend geschikt voor displays, maar problemen met betrekking met de levensduur, de lichtkwaliteit en de productiekosten maken ze nu nog wat minder geschikt voor verlichtingstoepassingen.

"Roll-to-roll fabricage is een buitengewoon efficiënte productiemethode. We hebben al aangetoond dat op deze manier licht-emitterende vellen kunnen worden geproduceerd. Massaproductie zal mogelijk zijn tegen zeer lage kosten. En we kunnen licht brengen op plaatsen waar datr eerder onmogelijk was - denk aan lichtgevend behang, plafonds of verpakkingsmaterialen."

De universiteiten hebben een bedrijf opgezet, LumiLEC, dat onderzoek en ontwikkeling van het nieuwe verlichtingsconcept gaat voortzetten.


(bron + foto: Engineers Online)