• 29/08/2012
  • |     BB

'Succes ingenieurswetenschappen gaat ten koste van andere studierichtingen'

Studenten hoger onderwijs hebben dit jaar een duidelijke voorkeur: vooral wetenschappen en ingenieursopleidingen doen het opvallend goed.<br>

Trefwoorden: #exacte wetenschap, #ingenieurswetenschap, #Kristiaan Versluys, #pol en soc, #ugent, #universiteit

Lees verder

opleidingen

( Foto: Ie-net )

ENGINEERINGNET.BE – De inspanningen van diverse organisaties en instanties om generatiestudenten naar technische en ICT-studierichtingen te loodsen, blijken niet zonder resultaat te blijven.

Technologiefederatie Agoria focuste het afgelopen jaar sterk op initiatieven om jongeren voor technische en ICT-studierichtingen te doen kiezen. Ie-net, de overkoepelende vereniging van de Vlaamse IngenieursKamer en KVIV – liet een Jobtrein door Vlaanderen sporen.

In de HR-sector zelf hengelden UGS Innotiv en XPE Engineering naar meer aandacht voor het ingenieursberoep, door respectievelijk een 'Dag van de Ingenieur' en een award 'Ingenieur van het Jaar' in te richten.

En ook bijvoorbeeld minister-president Kris Peeters drukte vorige week nog de hoop uit dat de goede inschrijvingscijfers voor technische richtingen in de eerste week 'een stimulans zouden zijn voor de vele jonge mensen die nog een keuze moeten maken'.

Dat leidt uiteraard tot slachtoffers: minder inschrijvingen in de andere studierichtingen. Zo meldt De Standaard dat aan de Universiteit Gent de grootste klappen (voorlopig) in de psychologie vallen.

Aan de UGent zijn voor die richting 80 studenten minder ingeschreven dan op hetzelfde moment vorig jaar. Wel is het zo dat de inschrijvingen dit jaar traag op gang komen.

Directeur onderwijs van de UGent, Kristiaan Versluys: "Er zijn nu 415 nieuwe studenten ingeschreven voor de bachelor rechten, vorig jaar waren er dat nog 486. Jarenlang bleven die richtingen groeien, het moest ooit keren".

"Wellicht kiezen studenten voor zekerheid door de economische crisis. Dat is goed voor de maatschappij, omdat zo veel meer knelpuntberoepen worden ingevuld. Een ingenieur heeft werk nog voor hij afstudeert, terwijl dat niet geldt voor iemand die pol en soc studeert.’