• 03/09/2012

CAP-landbouwbeleid in Europa moet 'groener' worden

Voer voor bio-ingenieurs: het huidige Europese CAP-landbouwbeleid waarbij grote hoeveelheden voedsel worden geproduceerd met behulp van industriële landbouwmethoden, is aan herziening toe.

Trefwoorden: #cap, #Ciolos, #europa, #landbouw, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie, Dacian Ciolos )

ENGINEERINGNET -- Het huidige Europese landbouwbeleid (CAP) werd zes decennia geleden bedacht door landen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met een ernstige voedseltekort te kampen hadden.

Maar in tijden van hongersnood, slepende droogte en een dreigende grondstoffenoorlog, waarschuwen deskundigen dat de logica achter dit beleid waarbij grote hoeveelheden voedsel worden geproduceerd met behulp van industriële landbouwmethoden, herbekeken moet worden.

Het CAP ondergaat momenteel structurele hervormingen die moeten resulteren in een nieuwe aanpak na 2014. Vorig jaar heeft de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, een voorstel ingediend dat naar groenere landbouwmethoden moet leiden.

Per zeven jaar gaat er 350 miljard euro aan publieke middelen naar landbouwbedrijven in de EU. De Commissie stelde voor dat vanaf 2014, 30 procent van de rechtstreekse betalingen aan landbouwers zou afhangen van de implementatie van milieunormen. Ook werd een plafond van 300.000 euro aan subsidies per landbouwbedrijf voorgesteld.

Verder riep de Commissie boeren op om ten minste drie soorten gewassen op hun land aan te planten met de bedoeling om de destructieve monoculturen tegen te gaan, en zeven procent van het land vrij te houden voor de ontwikkeling van wildlife.

Het voorstel is een poging om de Europese landbouw te herstellen naar een meer natuurlijke aanpak. Maar het Commissievoorstel werd al onder vuur genomen door industriële landbouworganisaties en nationale regeringen.

"Ik weet dat sommige boeren al veel doen" reageerde EU-commissaris voor Landbouw, Dacian Ciolos. "We bieden ook flexibiliteit als er al vorderingen werden gemaakt. Maar het principe blijft hetzelfde voor iedereen en daarom mogen deze maatregelen niet op vrijwillige basis worden genomen. We kunnen niet over duurzame landbouw spreken zonder verantwoordelijkheden te nemen inzake de bescherming van het milieu en het beheer van natuurlijke hulpbronnen".

Met een deadline van iets meer dan een jaar, willen de CAP-onderhandelaars erover waken hun oorspronkelijke voorstellen niet nu al af te zwakken en tegelijkertijd willen ze aan de goedkeuring van onwillige lidstaten werken.


(bron: Power-Link)

ACHTERGROND
Honger is iets wat de Europeaan niet meer kent. Gemiddeld eet die twee keer zoveel vlees als het wereldgemiddelde. Het European Environmental Bureau berekende dat per hoofd in de Europese Unie (EU) zo’n 170 kilo voedsel op jaarbasis wordt verspild. Bovendien heeft de industriële landbouw zoals die sinds jaren wordt gepromoot in de Unie, een enorme kost voor het milieu.