• 03/09/2012
  • |     BB

Elia: 'afschakelen op piekmomenten is technisch haalbaar'

Elia vindt het VBO-voorstel om de elektriciteit op piekmomenten af te sluiten 'een interessante denkpiste, maar het productieproces van klanten gaat voor'. Technisch is het haalbaar.

Trefwoorden: #Doel 3, #elia, #REstore, #Tihange, #vbo

Lees verder

Nieuws

( Foto: 50Herz )

ENGINEERINGNET.BE -- Op basis van de veronderstelling dat Doel 3 en Tihange 2 langer gesloten zouden blijven en rekening houdend met het risico van een black-out in geval van een strenge winter, beveelt het VBO het concept 'demand response' aan.

Dit is een systeem waarbij energieverbruikers op piekmomenten gecoördineerd afgeschakeld worden van het hoogspanningsnet. Volgens het VBO zou dit dé oplossing zijn voor eventuele elektriciteitstekorten.

Elia vindt het een interessante denkpiste, zij het als één stukje van de grote puzzel. Dat staat te lezen in de nieuwsbrief van de transmissienetbeheerder.

Volgens Elia gaat het niet om een nieuw concept. Al sinds 2004 hanteert de beheerder naar eigen zeggen het principe van 'afschakelbare klanten', om de tekorten op korte termijn te kunnen opvangen: "Deze afschakelbaarheidsovereenkomsten zijn één van de middelen waarover wij beschikken om het evenwicht te handhaven - soms is het interessanter om een afschakelbare klant te vragen zijn verbruik te reduceren dan een producent te vragen om een centrale op te starten".

"Deze klanten worden jaarlijks geselecteerd op basis van een offerteaanvraag. En de aanbiedingen waarvoor wij een contract afsluiten, hebben hun beperkingen: wij kunnen deze belastingsverminderingen maximum 4 keer per jaar bij een zelfde klant activeren en dit gedurende 4 tot 8 uren. Het totale vermogen dat zo beschikbaar wordt gesteld door een tiental afschakelbare klanten is slechts 261 MW met een gemiddelde beschikbaarheid van 80%".

"De afschakelbare klanten moeten overigens in staat zijn om op eender welk moment, 365 dagen per jaar (met uitzondering van vooraf gemelde periodes van onbeschikbaarheid), binnen de 3 minuten aan onze vraag te voldoen. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor hun eigen productieproces!"

"Het is technisch gezien mogelijk om het proces aan te passen: door het aantal activeringen per klant te verhogen of door het aantal afschakelbare klanten uit te breiden. Daarbij komt nog dat wij aanbiedingen moeten krijgen, die economisch gepast zijn en overeenstemmen met de behoefte vanuit het oogpunt van het efficiënte beheer van het net. Bij dat alles moet er rekening worden gehouden met de prioriteit van de industriële klanten: hun productieproces gaat voor!"

Een tweede denkpiste die het VBO voorstelt is het inschakelen van 'aggregatoren' - samenwerkingsverbanden tussen kleinere bedrijven - die samen deze dienst zouden kunnen leveren.

Ook dat bestaat al. Als voorbeeld haalt Elia 'REstore' aan, een 'aggregator' die spelers uit de koelindustrie verenigt. REstore wordt onder meer gebruikt door supermarktketens, die kunnen voorstellen hun koeling uit te schakelen voor korte periodes die binnen een aanvaardbare marge voor de voedselveiligheid blijven.

"Ook al komt het demand response-principe niet in aanmerking voor de rol van deus ex machina", stelt Elia, "wij vinden dat het toekomstperspectieven biedt en kan de denkpiste van het VBO volgen. Zo heeft Elia dit jaar het project Real Time Balancing Platform opgestart. Het opzet? Een biedplatform ontwikkelen waarop diverse marktspelers, naast klassieke producenten ook industriële klanten en/of aggregatoren, flexibiliteit kunnen aanbieden. Dit aanpassingsvermogen kunnen we dan weer aanwenden voor evenwichtsdoeleinden".