• 06/09/2012
  • |     BB

Mengvoeders: certificaat voor 250.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja

Belgische mengvoedersector zet duurzaamheidsbeleid verder met aankoop van 250.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja.

Trefwoorden: #BEMEFA, #diervoeder, #greenpeace, #mengvoeder, #Seurynck, #soja

Lees verder

Nieuws

( Foto: BEMEFA, Luc Seurynck )

ENGINEERINGNET.BE -- Op woensdag 5 september ontving Luc Seurynck, voorzitter van BEMEFA, het officiële bewijs dat de sector in 2012 al 250.000 ton maatschappelijk verantwoord soja (mv-soja) heeft aangekocht. BEMEFA is de Belgische Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten.

In 2006 richtte de beroepsvereniging samen met andere schakels uit de voedingsketen, zoals de voedingsindustrie, grootdistributie, handel, landbouworganisaties, enz, het platform voor Maatschappelijk Verantwoorde DiervoederStromen op. Via dat platform wil de sector mengvoeders op termijn duurzamer maken. Soja fungeert daarbij als proefproject.

De vereniging streeft er bijvoorbeeld naar dat tegen 2015 alle in België ingevoerde soja – uit Argentinië en Brazilië jaarlijks zo'n 1 miljoen ton - onderworpen wordt aan een 100-tal strenge eisen. Zo mag de soja bijvoorbeeld niet afkomstig zijn uit ontboste Amazonegebieden - het Greenpeace-moratorium zou dan met andere woorden gerespecteerd worden.

De Belgische mengvoedersector investeert daarnaast ook fors in het zoeken naar alternatieven voor de ingevoerde plantaardige eiwitten. Zo zijn er momenteel onderzoeken aan de gang in het proefstation van ILVO in Merelbeke en in Geel.

“BEMEFA komt op kruissnelheid in haar duurzaamheidskoers”, aldus Seurynck. “Ik roep alle bedrijven in de voedselketen op, ons tweesporenbeleid te blijven ondersteunen. Wat momenteel nog ingevoerd wordt, voldoet aan strenge eisen. Aan de andere kant trachten we de invoer te beperken door lokale grondstoffen beter te benutten en deze optimaal te valoriseren.”