• 07/09/2012

Ruim tien miljoen voor ontwikkeling jong toptalent

Dertien onderzoeksscholen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elk 800.000 euro voor het opleiden van jonge onderzoekers.

Trefwoorden: #Graduate Schools, #NWO, #Wetenschappelijk Onderzoek

Lees verder

opleidingen

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.NL -- De onderzoeksscholen bieden ruimte aan beginnende talentvolle onderzoekers om hun eigen ideeën te ontwikkelen. Met de financiële impuls kunnen de scholen vier promovendi aanstellen.

De financiering is onderdeel van het Graduate Programme van NWO en bevordert de ontwikkeling van de Nederlandse promovendi-opleidingen.

Binnen het Graduate Programme van NWO kunnen lokale en landelijke onderzoeksscholen en Graduate Schools financiering aanvragen.

In totaal hebben 28 scholen een subsidie aangevraagd. Daarvan ontvangen nu dertien scholen een bedrag van 800.000 euro voor de aanstelling van vier promovendi.

Dankzij de subsidie kunnen de Graduate Schools een sterk onderwijs- en onderzoeksprogramma opzetten voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent.

De onderzoekscholen die financiering ontvangen zijn:
- Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) - RUG
- Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek - UU
- Debye Institute for Nanomaterials Science - UU
- Erasmus MC, Medical Genetics - EUR
- Gravitation and AstroParticle Physics Amsterdam (GRAPPA) - UvA
- Groningen Graduate School of Science: Synthetic Biology - RUG
- Graduate School of Geosciences - UU
- Graduate School of Life Sciences: Infection and Immunity - UU
- Holland Research School on Molecular Chemistry (HRSMC) - VU, UvA, UL
- Landelijke Onderzoekschool Taalkunde (LOT) - UvA, VU, RU, UvT, RUG
- Nederlands Instituut voor Onderzoek naar Katalyse (NIOK) - UU, TUE, UL, UT
- Netherlands Research School of Chemical Biology (NRSCB) - UL, RU, RUG, TUE
- Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS) - WUR

Graduate Schools richten zich op talentvolle studenten met interesse in een academische carrière. Zij kunnen tijdens hun masterstudie op de onderzoeksscholen kennis maken met het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De combinatie van onderwijs en onderzoek onder één dak heeft voor zowel studenten als voor de Graduate Schools voordelen. De promovendi krijgen meer keuzevrijheid bij de invulling van hun onderzoek en de keuze van de promotor.

De Graduate Schools hebben het voordeel dat zij de meest talentvolle studenten kunnen aantrekken en daaruit de onderzoekers met de meeste potentie kunnen selecteren voor een promotieplaats.

De excellente onderwijs- en onderzoeksomgevingen zijn ontwikkeld naar voorbeeld van de meest succesvolle initiatieven wereldwijd. De Graduate Schools maken onderdeel uit van een of meerdere universiteiten en/of instituten.

Het Graduate Programme is ontwikkeld door NWO op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit is de vierde toekenningsronde.

In totaal hebben nu 51 scholen financiering ontvangen. Voor 2013 wordt opnieuw een ronde van het Graduate Programme voorzien.


(GL)