• 10/09/2012
  • |     BB

Vier op tien tieners hebben smartphone

In België heeft veertig procent van de jongeren tussen 13 en 17 jaar een gsm met internetverbinding of een smartphone. Slechts 7 procent is eigenaar is van een tablet. Dat meldt Mobistar.

Trefwoorden: #gsm, #ict, #mobistar, #smartphone, #tablet

Lees verder

Techniek

( Foto: Mobistar )

ENGINEERINGNET.BE - Mobistar onderzocht het gebruik van gsm, smartphone en tablets bij jongeren tussen 13 en 17 jaar. Dat zijn er bijna achthonderd duizend in België.

Opvallendste conclusie is dat maar liefst veertig procent van de jongeren een gsm hebben waarmee ze op het internet kunnen. Het gaat om een gsm met internettoegang (25 procent) of een smartphone (15 procent), een gsm waarmee je externe toepassingen kan downloaden. Slechts 1 procent van de jongeren heeft helemaal geen gsm of smartphone.

Uit het onderzoek, geleid door GfK Significant bij meer dan 2.800 personen, blijkt dat jongeren de internetverbinding op hun gsm vooral gebruiken om te surfen op het internet (93 procent), te e-mailen (35 procent), berichten te sturen via instant messaging (29 procent), apps te gebruiken (29 procent), video’s te bekijken (22 procent) en muziek te downloaden (20 procent).

Tablets zijn voorlopig nog veel minder ingeburgerd bij jongeren, en daar heeft wellicht de kostprijs veel mee te maken. Uit het onderzoek blijkt slechts 7 procent van de tieners eigenaar is van zo’n tablet. Momenteel is het debat over het gebruik van tablets in het onderwijs erg actueel.

Driekwart (76 procent) van de jongeren tussen 13 en 17 jaar heeft toegang tot een laptop. Dat is een pak meer dan de jongeren die een desktopcomputer gebruiken (61 procent).