• 10/09/2012
  • |     BB

'Jongens méér technisch inzicht dan meisjes? No way!'

Tussenstand van Agoria's Technologiebarometer: nog 2.650 inschrijvingen te gaan voor de studierichtingen ICT, industriële wetenschappen en technologie, en ingenieurswetenschappen.

Trefwoorden: #agoria, #ict, #ingenieur, #ingenieurswetenschap, #KU Leuven, #UGent, #VUB

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- Met nog 2 weekjes voor de boeg, hebben er zich tot nu 4.850 nieuwe studenten ingeschreven voor een technische richting in het hoger onderwijs.

Technologiefederatie Agoria hoopt alsnog de kaap van 7.500 te ronden. Dat betekent dat zich nog 2.650 generatiestudenten moeten inschrijven.

Agoria in een persmededeling: 'Na een sterke start van het aantal inschrijvingen eind augustus, stellen we een stabilisatie van de inschrijvingen vast in vergelijking met vorig academiejaar'. De lat ligt voor de federatie nu op minimaal 7.500 nieuwe studenten, en als het even kan iets meer. Vorig jaar waren er 6.905 studenten voor die richtingen.

Wel opvallend: ondanks het nog altijd grote gender-onevenwicht, lijken toch steeds meer meisjes de weg te vinden naar de studierichting burgerlijk ingenieur. Iets meer dan 21 procent van de nieuwe studenten is een vrouw. In de andere technologierichtingen blijft dat percentage dan weer onder de 10 procent hangen. Voor burgerlijk ingenieur studeren kan aan drie universiteiten: UGent, KU Leuven en VUB.

Al 819 studenten, waaronder 171 vrouwen, hebben zich daar de voorbije weken ingeschreven. Eén van hen is Lisa Heirman (18).

Zij vat binnenkort haar studies aan de Universiteit van Gent aan: “Burgerlijk ingenieurs hebben veel keuzemogelijkheden in het beroepsleven. En iedereen weet dat ingenieurs gegeerd zijn, wat mooi meegenomen is in moeilijkere economische periodes.”

Lisa betreurt het dat nog altijd relatief weinig vrouwen voor ingenieursstudies kiezen: “Waarom zouden jongens meer technisch inzicht hebben dan meisjes? Dat is gewoon niet zo, maar toch heb ik de indruk dat dit vooroordeel hardnekkig overeind blijft."

"Al zal daar de komende jaren wel stilaan verandering in komen, denk ik. Want hoe meer meisjes voor deze studies kiezen, hoe meer andere meisjes ons voorbeeld zullen volgen.”