• 12/09/2012
  • |     BB

Nieuwe AlphaCloud-datacenter rekent op exponentiële groei datavolumes

NMBS-filiaal Syntigo en Atos bereiden zich voor op de cloud met bouw van groen AlphaCloud-datacenter in Mechelen.

Trefwoorden: #AlphaCloud, #atos, #cloud, #datacenter, #ict, #syntigo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atos/Syntigo )

ENGINEERINGNET -- Syntigo en Atos hebben een volledig nieuw datacenter neergepoot in Muizen bij Mechelen. Het AlphaCloud-center, een 50/50 joint-venture van beide bedrijven, is aangesloten op een glasvezelnetwerk van meer dan 6.000 km en maakt gebruik van de modernste technologieën.

NMBS-filiaal Syntigo en wereldwijd IT-speler Atos zien met name een groeimarkt ontstaan door de exponentiële groei van de datavolumes: 'bedrijven wisselen steeds grotere gegevensvolumes uit, cloud computing evolueert snel en virtualisatie wordt steeds geavanceerder'.

Daar werd bij het ontwerp van het datacenter rekening mee gehouden: op dit moment is een eerste paviljoen van 1800m² operationeel, maar er komen later nog drie paviljoenen bij, en de hele structuur is modulair uitbreidbaar.

Energetisch is AlphaCloud een pareltje van duurzaamheid door de combinatie van technieken zoals 'cold aisle containment' en 'free-airflow'-koeling. Zo kan het datacenter naar zeggen van de twee investeerders een van de beste PUE-factoren (Power Usage Efficiency - indicatie voor energie-efficiëntie) op de markt voorleggen.

Niet onbelangrijk: hoewel het datacenter aangesloten is op het tweede grootste glasvezelnet van het land, is het “carrier neutral”: de klant kan zelf een telecomoperator kiezen.

Hoeveel het center gekost heeft, werd er niet bijverteld.


ACHTERGROND
Atos is een internationaal bedrijf dat diensten aanbiedt voor de informatietechnologie. Het boekte in 2011 proforma-inkomsten van 8,5 miljard euro en heeft 73.969 medewerkers (december 2011) in 42 landen.
Syntigo is een filiaal van de NMBS-Holding. Het bedrijf heeft ongeveer 305 ICT-specialisten in dienst.