• 13/09/2012

Velox2 valt wereldrecord fietsen aan in woestijn Nevada

Tussen 10 en 15 september doet Human Power Team van TU Delft en VU Amsterdam een aanval op het wereldrecord fietsen, dat op 133 km/u staat.

Trefwoorden: #Velox2, #wereldrecord fietsen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TUDelft )

ENGINEERINGNET.NL -- Tussen 10 en 15 september doet het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam een aanval op het wereldrecord fietsen, dat op 133 km/u staat.

Vorig jaar kwam ligfietser Sebastiaan Bowier in de Velox akelig dichtbij: 129,6 km/u. Teamleider en werktuigbouwstudent Paul Denissen: “Als de omstandigheden in de raceweek goed zijn moet het kunnen, want de luchtweerstand van de Velox2 is nog lager dan die van zijn voorganger.”

De studenten vervingen de voorruit van de supergestroomlijnde fiets door twee piepkleine camera’s en maakten de trapbeweging ovaal om de neus spitser te kunnen maken.

Op 2 september vertrok het hele team richting het plaatsje Battle Mountain in Nevada (VS). Tussen 10 en 15 september ligt daar een kaarsrechte weg klaar voor teams die een aanval willen doen op het wereldrecord.

Naast de studenten van de TU Delft en de VU telt het team twee fietsers: ligfietser Sebastiaan Bowier en oud-wereldkampioen schaatsen Jan Bos. Deze fietsers hebben de afgelopen maanden intensief getraind, onder begeleiding van de studenten bewegingswetenschappen van de VU.

Daarbij moesten ze een hele nieuwe trapbeweging aanleren, want de Velox2 heeft een veel spitsere neus gekregen. Daarbinnen is geen ruimte meer om ‘rond’ te trappen. De studenten van de TU Delft hebben een trapsysteem ontworpen waarbij de fietser een langgerekte ovaal maakt.

“Volgens mij zijn we er klaar voor. Eigenlijk maak ik me de meeste zorgen over mijn eigen teamgenoot Sebas”, lacht oudwereldkampioen Jan Bos. “Hij is vreselijk sterk en we hebben elkaar het afgelopen half jaar stevig lopen opjutten. Perfect, want daar zijn we allebei sneller van geworden.”


(KV)