• 14/05/2013

Auto verbruikt slechts 5 gram waterstof per 100 km (+video)

De extreem zuinige waterstofauto 'Ecorunner3', van het TU Delft studententeam, heeft een verbruik van slechts vijf gram per 100 kilometer.

Trefwoorden: #Ecorunner, #Shell Eco Marathon, #TU Delft, #verbruik, #waterstof, #waterstofauto

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL -- Met het extreem zuinige waterstofautootje 'Ecorunner3' doet een studententeam van de TU Delft mee aan de Shell Eco-marathon, van woensdag 15 t/m zondag 19 mei in Rotterdam.

In deze zuinigheidswedstrijd rond Ahoy strijden ruim 200 teams uit heel Europa. Wie per gereden kilometer de minste energie gebruikt, is de winnaar.

“Onder ideale omstandigheden zou Ecorunner3 een verbruik moeten kunnen halen van, omgerekend naar benzine, 5000 km op een liter. Anders gerekend: voor 100 km hebben we slechts 5 gram waterstof nodig, in plaats van 10 liter benzine, zoals een normale auto”, zegt teamleider Frank Rijks.

Het Eco-Runner Team Delft doet met zijn inmiddels derde voertuig mee aan de jaarlijkse Shell Eco-marathon in Rotterdam. In deze Europese editie van de wereldwijde competitie, strijden meer dan 200 studenten- en scholierenteams in verschillende klassen om de titel: ‘de zuinigste’.

Het team uit Delft doet mee in de prototype-klasse, waar bijna alles is geoorloofd om zo zuinig mogelijk te rijden. De body van het gestroomlijnde autootje weegt slechts 8 kg en is precies groot genoeg voor de kleine bestuurster.

De auto rijdt op waterstof, dat via een brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit om de motor aan te drijven. “Om het allerbeste resultaat te krijgen, voeden we de brandstofcel niet met een constante stroom waterstofgas, maar met korte pulsjes”, vertelt Frank Rijks. “Vorig jaar bleek dat de flowmeter, die moet registreren wat het verbruik is, daar niet mee overweg kon. We kregen geen betrouwbaar resultaat. Dit jaar hebben we een andere meter en lukt het hopelijk wel.’’

Het Eco-Runner Team Delft wil tijdens de Shell Eco-marathon in ieder geval zijn eigen record aanscherpen, dat staat op 2282 km/l en heeft als ultieme doel om 5000 km op de energiewaarde van 1 liter benzine te halen. Dat is meer dan 200 keer zo zuinig als de gemiddelde auto.


(GL)

Video: