• 16/05/2013

Windchallenge lanceert geruisloze, betaalbare ‹plug-and-play› windturbine

Na vier jaar onderzoek en testen in de praktijk is de kleine windturbine van TU Delft spin-off Windchallenge klaar voor de marktintroductie.

Trefwoorden: #ecologie, #TU Delft, #turbine, #windchallenge, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Windchallenge )

ENGINEERINGNET.NL -- Windchallenge ontwikkelde deze windturbine als voorloper in een nieuwe generatie kleine windturbines.

De Windchallenge 1.7 weegt slechts 10 kilogram en heeft een spanbreedte van 1.7m. Daardoor kan de molen gemakkelijk op daken, lichtmasten en kassen geplaatst worden. Door gebruik van gepatenteerde nieuwe technologie en hightech materialen is de molen bovendien geruisloos, efficiënt, betaalbaar en eenvoudig te combineren met zonnepanelen.

De opbrengst van de molen ligt rond de 500 kWh per jaar bij een windsnelheid van 4m/s en 900 kWh per jaar bij 6m/s. Het hoge rendement van de molen komt doordat de bladen zelf hun positie kunnen afstemmen op de windkracht en -richting.

Directeur Eline Mertens: “Als het erg hard waait, draaien de bladen van de molen weg zodat de windbelasting niet te hoog wordt.” De installatie van de molen is eenvoudig. Mertens: “Er is geen kraan nodig voor de montage, de molen staat niet nagelvast en is dus mee te verhuizen. Zodra de molen is geïnstalleerd, kan de stekker in het stopcontact en begint de besparing."

De Windchallenge 1.7 kan vanaf nu besteld en geleverd worden (prijzen vanaf € 5.100,- exclusief BTW en exclusief subsidies). Belangstellenden kunnen de molen vanaf 15 mei in werking zien. Een exemplaar van de lichtgewicht, geruisloze en betaalbare windmolen staat dan op het dak van incubator Yes!Delft in Delft.

Na vier jaar onderzoek, ontwikkeling, testen in de windtunnel van de TU Delft en een jaar uitgebreid testen op een daklocatie in het Westland is de turbine gereed voor massaproductie en introductie op de Nederlandse markt.

Mertens: “We hebben de molen onder alle omstandigheden kunnen testen, inclusief ijzel, storm en netuitval. Hij heeft de tests glansrijk doorstaan conform de Nederlandse certificering voor kleine windturbines.”


(GL)