• 14/09/2012

Nieuw monitoringsystemen voor dijken (+video)

Dijkmonitoring van de toekomst moet dijkbreuken voorkomen én tot enorme besparingen leiden.

Trefwoorden: #All-in-one sensor validatietoets, #ijkdijk

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Een vervolgfase begint voor het programma dat moet leiden tot de ontwikkeling van de dijkmonitoring van de toekomst: dat van Stichting Ijkdijk.

De IJkdijk is een testfaciliteit waarin dijken, sensortechnologie voor dijken, en wetenschappelijke modellen voor dijken worden getest.

Het doel voor de komende jaren is het verder ontwikkelen van monitoringsystemen voor dijken. Het IJkdijk-ontwikkelprogramma loopt tot eind 2014.

Na afronding moeten marktpartijen op het gebied van sensortechnologie volledig gevalideerde systemen kunnen leveren aan waterbeheerders over de hele wereld. Deze systemen moeten ons niet alleen helpen om droge voeten te houden, maar leveren ook nog eens besparingen op in de hele beheerketen: meer meten, beter weten scheelt honderden miljoenen, mogelijk zelfs miljarden euro's.

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

1. Experimenten om te testen of de diverse sensorsystemen het falen van een dijk kunnen voorspellen (validatietesten) en een essentiële ondersteuning kunnen bieden bij het beheer van dijken.

2. Bestaande dijken uitrusten met sensorsystemen om de werkelijke sterkte van deze dijken te meten en toekomstige sterkte te voorspellen. Een betere inspectie en beheer, meer kennis van toetsing of versterking.

3. Het opschalen van een LiveDijk systeem over langere dijktrajecten.

4. Ontwikkeling van het Dijk Data Service Center - ontwikkeling van een systeem waarin alle dijkdata wordt verzameld. Dit systeem maakt het mogelijk om dankzij verzameling en analyse de sterkte van dijksystemen betrouwbaar te kunnen voorspellen.

Op 22 augustus is alvast de zogenaamde 'All-in-one sensor validatietoets' gestart.

De nieuwe toets moet de bezwijkmechanismen van dijken valideren, en ook het testen van nieuwe sensortechnologie om het falen van dijken te voorspellen.

In de validatie- experimenten gaat het om de validatie van bezwijkmechanismen van dijken en monitoringsystemen. De komende weken zal blijken welk bedrijf de beste meetsystemen heeft om het bezwijken van dijken te voorspellen.


(KV)

foto Wikipedia: de Ijkdijk tijdens de opening van deze testdijk op 2 november 2007. De gele machine is een golfoverslagsimulator die over de landzijde van de dijk golven van 14m³ kan laten stromen.

Video:

ACHTERGROND:
Stichting IJkdijk is opgericht door Deltares, NOM, STOWA, Sensor Universe, TNO en het Nederlandse bedrijfsleven, en wordt gefinancierd dankzij bijdragen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie, STOWA, het Nederlands bedrijfsleven, Nederlandse waterschappen, Flood Control 2015 en Rijkswaterstaat.