• 17/09/2012
  • |     BB

EDF stuurt Franse regering nucleaire 'factuur' van 2 miljard

Elektriciteitsproducent EDF eist van Franse regering schadevergoeding van 2 miljard euro ter compensatie van aangekondigde sluiting kerncentrale Fessenheim.

Trefwoorden: #edf, #fessenheim, #hollande, #kerncentrale

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET -- De Franse elektriciteitsproducent EDF eist van de Franse overheid een schadevergoeding van 2 miljard euro. Dat meldt de krant Journal du Dimanche.

De claim is een reactie op de recente beslissing van president François Hollande om al vanaf 2016 van start te gaan met de ontmanteling van de kerncentrale van Fessenheim.

EDF was gestart met een investeringsprogramma ter voorbereiding van een levensduurverlenging van de Fessenheim-centrale tot 50 jaar. De gemiddelde verwachte levensduur van een kerncentrale is tussen 30 en 40 jaar.

Als de centrale versneld sluit, vindt de elektriciteitsproducent dat de overheid minstens moet opdraaien voor 'niet afgeschreven kosten' en de winstderving over een periode van 10 jaar.

Om de bevoorrading te verzekeren, moeten bovendien op korte termijn (2 jaar) twee gascentrales gebouwd worden met een geschatte kostprijs van 1,5 miljard euro. Daar komt nog de eigenlijke ontmantelingkost bij, goed voor tot 400 miljoen euro per reactor.

In totaal dreigt de factuur zelfs nog hoger op te lopen, tot meer dan 4 miljard euro, meldt Le Journal du Dimanche.