• 18/09/2012

Gebarentaal in spraak omzetten met slimme handschoen

Er zijn al veel hulpmiddelen bedacht voor mensen die niet kunnen spreken, maar nog niet eerder ging men uit van een handschoen vol met sensoren.

Trefwoorden: #gebarentaal, #handschoen, #sensoren

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Die primeur is voor een studententeam uit de Oekraïne, dat onder het motto ‘We geven een stem aan bewegingen' een methode hebben ontwikkeld om gebarentaal om te zetten in gesproken woord via een smartphone.

Het team, QuadSquad genaamd, won met een prototype van de handschoen de Software Design Competition in het kader van de Microsoft Imagine Cup 2012. Daardoor kregen ze niet alleen $ 25.000 en internationale aandacht, maar er meldden zich ook ontwikkelaars die hun expertise voor het project willen inzetten.

Quadsquad heeft nu Enable Talk geïntroduceerd, een website waarop zij hun ambitieuze plan toelichten en ook de ontwerpdocumentatie en hun businessplan bekend maken.

Bovendien onderzoeken ze de mogelijkheid om met dezelfde techniek communicatie via de mobiele telefoon mogelijk te maken. Dat zou voor ongeveer 70 milljoen mensen met hoor- en spraakproblemen nieuwe mogelijkheden bieden om te communiceren en contact te maken met de mensen om hen heen.

De inspiratie voor de handschoenen kregen ze door het kijken naar dove medestudenten, die door hun communicatieproblemen wereden uitgesloten van diverse activiteiten.

In eerste instantie zocht het team naar commercieel verkrijgbare handschoenen die zo zouden kunnen worden gemodificeerd dat ze een flink aantal gebaren zouden kunnen interpreteren. Uiteindelijk besloten ze toch om een eigen handschoen te ontwikkelen.

In hun handschoen met 15 flex-sensoren in de vingers de mate van buiging, terwijl een kompas, accelerometer en gyroscoop de beweging van de hand door de ruimte vaststellen.

De sensordata worden verwerkt door een microcontroller op de handschoen en vervolgens via Bluetooth verzonden naar een mobiel telefoon, die daarvoor wel moet werken onder Windows Phone 7. Door samenwerking met andere ontwikkelaars zullen er ook versie beschikbaar komen voor Android en Apple iOS.

De kostprijs voor de handschoen is op dit moment $ 150, maar de verwachting is dat dit na verfijning van het ontwerp en bij massaproductie ongeveer de helft zal bedragen.

Hoewel EnableTalk zich nu in eerste instantie richt op doven, zijn er veel meer toepassingen denkbaar voor de slimme-handschoen-technologie. Zo zou hij de pc-muis kunnen vervangen of kunnen dungeren voor de bediening van grafische interfaces.


(bron en foto: Aandrijven & Besturen)