• 18/09/2012
  • |     BB

FAVV waarschuwt: al 19 doden door vergiftigde alcohol in Tsjechië

Het Voedselagentschap in België waarschuwt voor vervalste alcohol afkomstig uit Tsjechië. De alcohol is aangelengd met het giftige methanol. In Tsjechië zijn reeds 19 personen overleden.

Trefwoorden: #favv, #methalon, #tsjechie

Lees verder

Nieuws

( Foto: FAVV )

ENGINEERINGNET - Het Belgische FAVV heeft op 17 september 2012 deelgenomen aan een audioconferentie met de Europese Commissie en andere Lidstaten over de problemen met versneden alcohol in Tsjechië.

Het gaat hier over rum, wodka en gin die aangelengd kunnen zijn met methanol en daardoor ernstige gezondheidsrisico’s inhouden.

Kleine hoeveelheden methanol kunnen symptomen, die lijken op deze van dronkenschap veroorzaken onder meer misselijkheid, duizeligheid, problemen met het zicht en evenwichtsstoornissen. Grotere dosissen methanol kunnen blindheid en zelfs de dood tot gevolg hebben.

In Tsjechië zijn reeds 19 personen overleden aan methanolintoxicatie en 36 personen werden gehospitaliseerd.

In Polen en Slovakije, die grenzen aan de regio’s in Tsjechië waar de gevallen van intoxicatie zich voordoen, werden ook verschillende personen gehospitaliseerd met een alcoholintoxicatie die verband zou houden met de versneden alcohol in Tsjechië.

In Tsjechië geldt momenteel een verbod op de verkoop van 'alle' alcoholische dranken met een alcoholgehalte hoger dan 20%. FAVV adviseert reizigers naar Tsjechië ten stelligste 'geen alcoholische dranken met een alcoholgehalte groter dan 20% te consumeren, daar deze zich niet in het officiële circuit kunnen bevinden'.

Ook in Polen geldt momenteel hetzelfde verbod en in Slovakije worden intensieve controles uitgevoerd, maar van enig verbod is hier nog geen sprake. Reizigers naar Polen en Slovakije wordt dus afgeraden deze alcoholische dranken van Tsjechische oorsprong te consumeren.

Het FAVV stelt 'de zaak nauwlettend op te volgen' en maant de consumenten aan voorzichtig te zijn.


FOTO
De foto toont slechts één van de mogelijk vervalste alcoholische dranken. In totaal gaf Tsjechië er een tiental door aan het Voedselagentschap.