• 19/09/2012

Besluit met terugwerkende kracht leidt tot bijkomende inning injectietarief

Netbeheerders zullen retro-actief injectietarieven aanrekenen die destijds, door een onlangs vernietigd decreet, niet waren aangerekend.

Trefwoorden: #injectietarieven, #netbeheerders

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Een decreet, dat ertoe leidde dat Vlaamse netbeheerders sinds februari 2011 geen injectietarievenmeer aanrekenen, is onlangs vernietigd, met als gevolg dat netbeheerders retro-actief de destijds niet-aangerekende injectietarieven zullen aanrekenen.

Het Vlaams Parlement ontdekte enkele jaren geleden een verschil in behandeling tussen grootschalige ‘grijze’ productie (op het transmissienet) en ‘groene’ productie (voornamelijk op het distributienet) wat betreft de aanrekening van tarieven (een federale bevoegdheid) voor injectie van energie in het net, zoals voorzien in de algemene tariefregels, gepubliceerd in 2008, van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, een federale organisatie).

Het Vlaams Parlement meende dat de invoering van deze tarieven een rem kon zetten op het door de Vlaamse overheid gevoerde beleid over hernieuwbare energiebronnen en kwalitatieve warmte-krachtkoppeling.

Daarom staat in het decreet van 23 december 2010 dat de netbeheerder alle taken die noodzakelijk zijn voor de injectie van elektriciteit (geproduceerd door middel van hernieuwbare energiebronnen en kwalitatieve warmte-krachtkoppeling) kosteloos moet uitvoeren.

Door dit verbod rekenen de Vlaamse netbeheerders sinds februari 2011 geen injectietarieven meer aan.

Het decreet, en dus het verbod, van 23 december 2010 werd evenwel recent door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Dit gebeurde bij arrest 89/2012 van 12 juli 2012. Het Hof oordeelde dat de tarieven tot de exclusieve bevoegdheid van de federale overheid behoren.

Deze vernietiging werkt retroactief. Dit betekent dat de vernietigde norm moet worden geacht nooit te hebben bestaan.

De netbeheerders hadden destijds de aanrekening van injectietarieven opgeschort onder voorbehoud van alle rechten. Nu het Vlaamse decreet vernietigd is, kunnen zij overgaan tot aanrekening van de destijds niet-aangerekende injectietarieven.

De netbeheerders lieten de VREG weten dat zij dit effectief zullen doen.

De toegangshouders op injectiepunten zullen al dan niet een gespreide factuur ontvangen voor de achterstallige injectietarieven. Deze tarieven zullen, afhankelijk van de contractuele voorwaarden, doorgerekend worden aan de producenten.


(KV) (afbeelding wikipedia: een wkk)