• 19/09/2012

Nieuw Limburgs onderzoekscentrum 'Bike Valley' voor de wielersector

Vijf leveranciers uit de wielersector richten 'Bike Valley' op, een 'toegepast' onderzoekscentrum dat producten voor de wielersector gaat ontwikkelen. Eerste project: een windtunnel.

Trefwoorden: #bike valley, #Bio-Racer, #Marc Hufkens, #Ridley Bikes

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De Limburgse racefietsenproducent Ridley Bikes, fietskledingfabrikant Bio-Racer en drie andere ‘wieler-minded’ bedrijven hebben samen ‘Bike Valley’ opgericht, een toegepast onderzoekscentrum in Belgisch Limburg waar nieuwe producten en diensten voor de wielersector kunnen worden ontwikkeld.

Het centrum zal ook helpen om bestaande oplossingen voor de wielersport te testen en te optimaliseren.

Een eerste concreet project dat op het programma staat, is de gezamenlijke bouw van een windtunnel om de klimatologische impact van producten op de prestaties van wielrenners te meten. Deze zal bij Ridley Bikes komen te staan.

Marc Hufkens, Deputy-CEO van Ridley Bikes: “Wielrenners nog sneller doen rijden door ze harder te laten trappen, is vrijwel onmogelijk. Wel vallen er nog seconden te rapen door ze slimmer te doen rijden, door soms minuscule aanpassingen aan fietspositie, frames, kledingdesign, vormgeving van helmen, materialen en trainingsschema’s.”

De nieuwe windtunnel zal specifiek op maat van de wielersector zijn gemaakt en dat is uniek: “Als bedrijven en wielerploegen nu willen testen, doen ze dat in windtunnels die eigenlijk gemaakt zijn voor auto’s.”

Bike Valley zal zich positioneren als een open onderzoekscentrum waarvan niet alleen de vijf partners van het consortium, maar ook andere bedrijven uit de wielersector kunnen gebruikmaken.

Het centrum zal bovendien actief samenwerken met externe kennisinstellingen. Het initiatief wordt gesteund door de provincie Limburg, het Innovatiecentrum Limburg en Flanders’DRIVE, de Vlaamse competentiepool van de voertuigindustrie.


(bron: Agoria)