• 21/09/2012

Nieuwe stappen richting inductief opladen auto's

Opladen batterijen elektrische auto's door 20 cm beton

Trefwoorden: #e-mobility, #inductieve koppeling

Lees verder

research

( Foto: Toyohashi University of Technology )

ENGINEERINGNET -- Belangrijkste drempel voor de doorbraak van elektrische voertuigen is het beperkte bereik dat ze hebben, uitgaande van hun ene, geladen batterij.

Ingenieurs van Toyohashi University of Technology (Japan) hopen bij te dragen tot een oplossing. Ze zijn in staat het opladen te laten gebeuren door laadplaten onder het wegoppervlak, zelfs al bevinden ze zich onder10 cm beton. Het gaat over 50 tot 60 W. De efficiëntie waarmee dat gebeurt, zou 80 à 90 % hoger zijn dan de resultaten die het team eerder bereikte.

De leider van het team, Prof. Takashi Ohira, is reeds langer actief op het terrein van draadloze elektriciteitstransfer, zoals inductieve koppeling.

Het volgende doel van de Japanse ingenieurs is ervoor te zorgen dat de vermogensoverdracht op efficiënte en effectieve wijze doorgaat met zelfs 20 cm beton erboven. In Japan is dat een vaak voorkomende dikte van betonlagen op wegen.

Het team meldde dat de onderdelen vrij goedkoop zijn. Om de technologie praktisch bruikbaar te maken, zou het elekrische vermogen wel nog 100 maal hoger moeten worden. Dat zou geen probleem zijn, meldden de Japanners.


(KV)