• 25/09/2012

Kosteneffectiviteit afvalwatersysteem kan flink verbeteren

Effectiviteit van afvalwatersystemen flink te verbeteren als prestaties ervan worden beoordeeld op basis van resultaat in plaats van op theoretische uitgangspunten en geleverde inspanning.

Trefwoorden: #afvalwatersysteem, #Kosteneffectiviteit, #rioned, #stowa

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL -- De (kosten)effectiviteit van afvalwatersystemen kan flink verbeteren, als de prestaties ervan niet - zoals totnogtoe - worden beoordeeld op basis van theoretische uitgangspunten en geleverde inspanning, maar op basis van resultaat.

Dat concluderen onderzoekers in een notitie (beoordelingsgrondslag.pdf). In opdracht van STOWA (Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer) en RIONED werken zij aan een nieuwe beoordelingssystematiek.

De huidige systematiek voor de beoordeling van afvalwatersystemen, biedt volgens deskundigen weinig mogelijkheden voor het beoordelen en sturen op kwaliteit en doelmatigheid. Er wordt een ontwerpbelasting voor een afvalwatersysteem uitgerekend. Op basis daarvan wordt een specifiek ontwerp gemaakt. Vervolgens wordt alleen gekeken of een afvalwatersysteem in theorie goed functioneert. Dat wil zeggen: voldoet aan de ontwerpnorm?

Deze systematiek biedt weinig houvast bij het maken van concrete keuzes tussen investeren, beheren en sturen om de werking van het afvalwatersysteem te optimaliseren. Kun je daarvoor het best een nieuwe rioolpijp in de grond leggen, extra onderhoud plegen, of je afvalwatersturingsmogelijkheden verbeteren? De nieuwe beoordelingssystematiek, gebaseerd op de feitelijke prestaties van het systeem, geeft antwoorden op deze vragen.


(KV) (foto wikipedia)