• 25/09/2012
  • |     BB

Waalse Jema mag modulators voor CERN-deeltjesversneller bouwen

Een pareltje van technologie: het Waalse Jema mag 14 Klystron-modulators bouwen voor de CERN-deeltjesversneller in Geneve.<br>

Trefwoorden: #cern, #cyclotron, #jema, #klystron, #linac4

Lees verder

Techniek

( Foto: Jema )

ENGINEERINGNET.BE -- Ze zoeken de schijnwerpers niet, en komen daarom ook te weinig aan bod in de media: de talloze KMOs die schitterende ingenieurs in dienst hebben en in alle stilte pareltjes van technologisch vernuft aan de meest prestigieuze organisaties ter wereld leveren.

Neem het Waalse Jema. Dat bedrijf op het wetenschapspark Einstein in Louvain-la-Neuve, vlakbij het universitair centrum, stuurde ons netjes een invitatie toe om zijn 75ste verjaardag te vieren.

En vermeldde daarbij langs zijn neus weg ook een contract van het CERN binnengehaald te hebben, 'om 14 Klystron-modulators te bouwen voor de toekomstige lineaire deeltjesversneller LINAC4'. Eigenlijk gaat het zelfs om oud nieuws, want het contract was al in februari getekend.

De kennis van de Jema-ingenieurs over hoogperformante voedingen gaat terug tot de jaren zeventig, toen de fabrikant voor het Cyclotron-onderzoekscentrum van de Université Catholique de Louvain-la-Neuve voor de eerste maal een voeding mocht ontwikkelen. Vandaag bouwt Jema quasi uitsluitend hoogperformante gelijkstroomvoedingen (75% van de omzet), op maat gemaakte droge transformatoren en gewikkelde weerstanden.

In de medische sector heeft het bedrijf bijvoorbeeld IBA als klant, dat machines bouwt voor protontherapie (behandeling van kanker met behulp van deeltjesbundels) en wereldwijd uitlevert.

Typische afzetgebieden zijn de sectoren die een beroep doen op deeltjesversnellers, zoals onderzoekslabo's, sterilisatie binnen industriële omgevingen of de voeding, naast uiterst veeleisende industriesegmenten, zoals PVD (Physical Vapor Deposition) en polymerisatie.

De referentielijst oogt alvast indrukwekkend: het Instituut Curie, Imec, Fabricom, Alstom, Cegelec, Triphase, Dalkia,…

Via SABCA was Jema bijvoorbeeld ook betrokken bij het Vega-ruimtevaartproject, nog zo'n hightech-sector, door componenten te leveren voor het Vector Control System van de satelliet.