• 27/09/2012

Hydrogel met opvallende elektrische eigenschappen

Nieuwe hydrogel wordt allicht ingezet in onder meer medische sensoren, brandstofcellen en condensatoren met hoge energiedensiteit.

Trefwoorden: #condensatoren, #endoscopie, #hydrogel, #sensoren

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Enkele ingenieurs van Stanford University, USA, hebben een nieuwe hydrogel ontwikkeld die opvallend goed elektriciteit geleidt. Het is in feite aan gel die doet denken aan biologische weefsels, maar elektriciteit geleidt zoals metaal.

Deze gel zou makkelijk aan te maken zijn. Hij kan worden aangebracht op oppervlaktes in bepaalde patronen, wanneer gebruik wordt gemaakt van een inktjetprinter.

De gel werd ontwikkeld door het binden van lange ketens aniline met fitinezuur, wat ook in plantaardige weefsels is terug te vinden. Zo ontstaat een complexe, sponsachtige structuur. Deze buitengewone porositeit zou bijdragen tot de grote hoeveelheden ladingen die de hydrogel kan vasthouden, en tot de snelheid waarmee dit gebeurt.

Deze gelijkenis met bepaalde biologische weefsels leidt er bovendien toe dat het opvallend geschikt is om biologische systemen te laten communiceren met hardware. Het team verwacht uiteindelijk toepassingen van zijn hydrogel in onder meer medische sensoren, brandstofcellen, en condensatoren met hoge energiedensiteit.


(KV) (foto Stanford: de betrokken wetenschappers)