• 27/09/2012
  • |     BB

MRSA- en CPE-besmetting: Vlaamse KMO zoekt investeerders

Belgische KMO Metatecta is op zoek naar investeerders om zijn gepatenteerde technologie voor het bacterieel reinigen van met MRSA of CPE besmette ruimtes verder uit te bouwen.

Trefwoorden: #CPE, #kuleuven, #Louis Pasteur, #Metatecta, #MRSA, #Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Lees verder

research

( Foto: Metatecta )

ENGINEERINGNET -- Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid meldde onlangs dat er in het eerste helft van 2012 sprake was van 206 gevallen van besmetting met de CPE-bacterie.

Deze besmetting is zeer moeilijk behandelbaar en beheersbaar, net als besmetting met MRSA, waaraan naar schatting in België jaarlijks zowat 2.600 patiënten overlijden.

Het in 2007 opgerichte Metatecta heeft naar eigen zeggen nu een techniek ontwikkeld om met CPE of MRSA besmette ruimten te behandelen.

Volgens de KMO uit Kontich (bij Antwerpen)is 'uit klinisch onderzoek en op grond van verschillende wetenschappelijke studies in samenwerking met ondermeer KULeuven en het Institut Louis Pasteur gebleken dat de methode zeer effectief besmette ruimten kan behandelen".

Metatecta is actief in het ontwikkelen van zogenaamde 'blue biotechnology in building environments'. Samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland, bestudeert het bedrijf de invloed van biotechnologische processen bij het creëren en instandhouden van bio-evenwichten in binnenmilieus.

De methode – het vernevelen van een receptuur van natuurlijk geselecteerde microörganismen - kan zowel preventief als curatief ingezet worden, in medische en paramedische omgevingen zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen.

Metatecta in een persbericht: 'Middels een doorgedreven analyse van alle potentiële besmettingshaarden in de omgeving van de bewoner/patient, worden alle kritieke punten geïdentificeerd, behandeld en op langere termijn middels een BioBalance Management Systeem onderhouden'.

Metatecta stelt 'klaar te staan om deze beproefde methode in de praktijk toe te passen' en is daarvoor naar eigen zeggen actief op zoek naar investeerders of partners.

Filip Willocks van Metatecta in een videofragment van Vito Prodem: "We hebben ons als doel gesteld om een biomatisch evenwicht te brengen in een binnenmilieu. Dat betekent dat we eigenlijk een overmaat aan goede organismen gaan inzetten om negatieve organismen te verdrijven.


CONTACT
Koen De Koster, Tel 0475 89 57 14, kdekoster@metatecta.com