• 27/09/2012

Laboratoria klein als chips op komst

MKB'er Micronit Microfluidics, spin-off van de Universiteit Twente, neemt deel aan drie Europese KP7- projecten.

Trefwoorden: #KP7, #Microfluidics, #Micronit

Lees verder

Techniek

( Foto: Agentschap.nl )

ENGINEERINGNET -- Micronit Microfluidics, spin-off van de Nederlandse Universiteit Twente, maakt labfuncties zo klein dat je een heel lab naar de plek kunt brengen waar het gebruikt wordt. De firma verkleint laboratoria tot chipniveau, met leidingen zo klein als haarvaten.

Directeur Ronny Van ’t Oever: “Wij maken minilaboratoria die je kunt gebruiken waar je maar wilt, bijvoorbeeld voor complexe analyses op DNA. Het scheelt handen in het ziekenhuis als je thuis zelf je medicijndosering kunt controleren. Dat is nog niet mogelijk, maar dat zijn wel oplossingen waar wij naartoe werken.”

Micronit is een echte mkb’er met zo’n 50 medewerkers. Toch doet ze momenteel mee aan zomaar eventjes drie Europese KP7- projecten (die kaderen in een groot en ambitieus onderzoeksprogramma). Hoe kan dat? Van ’t Oever: “We zijn zo gespecialiseerd dat mensen ons vragen mee te doen op grote projecten. We maken dingen mogelijk die anderen bedenken, maar waarvan zij geen idee hebben hoe ze het moeten doen. We zijn een schakel tussen hele grote makers en kennisinstellingen en daardoor behoorlijk bekend.”

“We willen nieuwe dingen doen. Zoals de kostprijs van functionaliteiten verlagen en gebruikersgemak verhogen. Meedoen aan KP7 projecten is dan ook absoluut een strategische keuze. Wij opereren internationaal, dus alleen Nederlandse kennis is niet genoeg. De KP7 projecten zijn voor ons een bron van technologieën en medewerkers, zoals een collega van de Wageningen University. Hij zorgt voor compleet nieuwe kennis en contacten, daar hebben we heel veel aan.”


(KV)

ACHTERGROND
KP7 is een groot en ambitieus onderzoeksprogramma met veel verschillende onderdelen en mogelijkheden. Het Expertisecentrum voor internationaal Onderzoek en Innovatie EiOI (voorheen EG-Liaison, EGL), helpt u graag op weg.