• 02/10/2012
  • |     BB

EU-OSHA:'Werkplekken zijn niet aangepast aan behoeften van oudere mensen'

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Europeanen zijn huidige werkplek onaangepast vindt voor langer werken op latere leeftijd.<br>

Trefwoorden: #aar van Actief Ouder Worden, #EU-OSHA, #Sedlatschek

Lees verder

HR

( Foto: Metso )

ENGINEERINGNET -- 'Om mensen langer aan het werk te houden, moeten zowel de werkgevers als de beleidsmakers maatregelen nemen om de arbeidstaken aan te passen aan de leeftijd van de werknemers en om discriminatie ten aanzien van oudere werknemers tegen te gaan'.

Dat stelt EU-OSHA, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, in een persmededeling naar aanleiding van het 'Jaar van Actief Ouder Worden', 2012.

Volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van EU-OSHA zijn de meeste mensen in Europa het hiermee eens: uit de tweede Europese opiniepeiling over veilig en gezond werken blijkt dat 87% van de Europeanen goede veiligheid en gezondheid op het werk een belangrijke factor vindt om mensen langer te laten werken voordat ze met pensioen gaan (56% vindt dit 'heel belangrijk').

Uit het onderzoek blijkt evenwel ook dat veel Europeanen menen dat de omstandigheden op hun werkplek hen misschien niet in staat zullen stellen om te blijven werken tot een gevorderde leeftijd: meer dan de helft zegt dat hun werkplek niet aangepast is aan de behoeften van oudere mensen.

In de meeste gevallen gaan mensen vroegtijdig met pensioen omdat ze gezondheidsproblemen hebben (vooral werkgerelateerde gezondheidsproblemen). Als we het langere leven van de Europese burgers financieel willen ondersteunen, is het nodig dat oudere werknemers langer aan het werk blijven, aldus het agentschap.

Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA, zegt het ZO: "Een goed arbeidsleven is een belangrijk onderdeel van het actief ouder worden."

"De jonge werknemers van nu zijn de oudere werknemers van morgen en goede veiligheid en gezondheid op het werk is van cruciaal belang voor een beter en langer arbeidsleven."


ACHTERGROND
Er vinden belangrijke demografische veranderingen plaats in de Europese Unie; de hogere levensverwachting en de lagere geboortecijfers zullen er in de komende decennia wellicht toe leiden dat het aantal oudere werknemers sterk toeneemt. Op dit ogenblik werkt minder dan de helft van alle 55- tot en met 64-jarigen in de EU en de meeste oudere werknemers verlaten de arbeidsmarkt voor hun pensioengerechtigde leeftijd.